Wie zijn die mannen van De Rooy?

Tuinaanleg Oosterhout

De Rooy Hoveniers is een familiebedrijf dat al bestaat sinds 1940.
Opa Lambertus De Rooy heeft het bedrijf opgericht. In 1980 namen Jaap en Arie de Rooy het bedrijf over en in 2000 zijn Ben en Günther in het bedrijf gekomen, waarna ze het in 2009 hebben overgenomen.

Drie generaties passie

Met gepaste trots vertelt Günther over de rijke historie van De Rooy Hoveniers. “In 1940 heeft opa Lambertus de Rooy het bedrijf opgericht. Hij startte in de fruitteelt en al snel werkte hij ook voor Staatsbosbeheer en verschillende gemeenten. Opa tekende toen al tuinen, wat in die tijd alleen was weggelegd voor doktoren, notarissen en directeuren van bedrijven en zorgde voor het onderhoud. Als ik nu terugkijk naar zijn tuintekeningen, vind ik dat hij hartstikke goed en zeer vooruitstrevend was. Opa had gewoon gevoel voor tuinen, was creatief en had oog voor schoonheid. Het is heel leuk om te zien dat die passie nu al drie generaties lang standhoudt!” In 1980 namen Jaap en Arie de Rooy het bedrijf over en lieten het uitgroeien tot een begrip in de regio. In 2000 zijn Ben en Günther tot het bedrijf toegetreden. Ook zij gaven nieuwe impulsen en hadden nieuwe ideeën over tuinontwerp, tuinaanleg en bedrijfsvoering. In 2009 hebben Ben en Günther het bedrijf overgenomen. Volgens Günther was dat niet vanzelfsprekend: “Vader heeft zelfs geroepen ‘ga alsjeblieft iets anders doen, want het is een heel gedoe!’. Je bent in principe ook dag en nacht met het vak en het bedrijf bezig. Maar dat is goed, want het is plezierig en voelt niet als een verplichting. De bepalende factor voor vooruitgang, de passie voor het vak, blijft bestaan. En die passie is niet alleen bij ons aanwezig, maar gelukkig ook bij ons team vakmensen!”

Ontwerpen met visie

Er komt heel wat kijken bij een goed tuinontwerp. Ben vertelt: “De beoogde uitstraling van een tuin is afhankelijk van de sfeer in huis, van de omgeving en uiteraard van de mensen zelf. Bij het ontwerpen van een tuin hebben wij visueel in ons hoofd wat het eindresultaat is, want een tuin is pas op zijn mooist na een jaar of vijf. Tenzij iemand de financiële middelen heeft om grote maten planten, hagen en bomen te laten zetten natuurlijk.” Volgens Günther is een uitgebalanceerd beplantingsplan belangrijk. “Goede beplanting maakt een tuin pas echt spannend. Onze beplantingsdeskundige Theo Pullen, Ben en ik kijken vaak samen naar de tekeningen. Het is heel prettig dat we met meerderen zijn die een goede tuin kunnen ontwerpen. Dat leidt gewoon tot de beste resultaten. Er zijn bijvoorbeeld ook objecten die niet mooi zijn om te zien, maar we doen er alles aan om ze toch te integreren in de tuin. Zo heb ik onlangs een zware, robuuste pergola ontworpen waaraan een schommel komt te hangen. Als de kinderen groter zijn, kunnen de schommelhaken gemakkelijk verwijderd worden. Ook een zandbak is geen sieraad in een tuin, maar door deze te verweven in het ontwerp – bijvoorbeeld als toekomstige border – kun je hem wel zo min mogelijk laten opvallen.”

Een tuin moet leven!

Gepassioneerd vertelt Ben: “Tuinen kunnen een ontzettend goed gevoel geven en elke tuin biedt ook andere uitdagingen. Als er een uitzicht als een schilderij is, zoals een natuurgebied, dan wil je dat landschap naar je toe trekken. Probeer het zeker niet te gemaakt te laten lijken, maar zorg dat de tuin een basis is voor dat schilderij! Een goede tuin heeft daarnaast niet altijd veel ruimte en geld nodig om prettig in te kunnen vertoeven. Ook een kleine tuin kan zeer sfeervol zijn. En een besloten tuin zoals een binnentuin, moet gewoon een binnentuin blijven. Daar horen een paar mooie, bijzondere bomen in en enkele fraaie plantenbakken. Dat is dan eigenlijk al genoeg. Bij het aanleggen van een ‘strakke’ tuin moet je ervoor waken dat een tuin niet kil wordt. Een tuin moet leven!” Günther onderstreept dat: “Een mooie tuin, daar worden mensen blij van! We hebben een passie voor het maken van mooie dingen en we leggen daarbij de lat voor onszelf heel hoog.” Volgens Ben is dat ook onderscheidend voor De Rooy Hoveniers: “We hebben heel veel in de praktijk geleerd en nog steeds is dat een fijne voedingsbron. We zijn constant op zoek naar nieuwe ideeën en toepassingen. We bezichtigen tuinen in binnen- en buitenland en bezoeken beurzen. Ook laten we ons inspireren door open landschappen, bossen, parken en architectonische gebouwen. Met de toetreding tot het selecte gezelschap van Tophoveniers kregen we erkenning van zeer kritische collega-hoveniers. Dus zijn we inderdaad goed bezig!”

Een goed gevoel

De Rooy Hoveniers hecht veel waarde aan een persoonlijk aanpak. “De eerste afspraak is altijd bij de mensen thuis”, vertelt Ben, “dan weet je gelijk waar het over gaat en krijg je meteen een gevoel. Het tweede gesprek vindt plaats in onze toonzaal waar we het schetsontwerp presenteren. We gunnen onze opdrachtgevers de tijd om over het ontwerp na te denken. Juist zij moeten er een goed gevoel bij krijgen. Dat gevoel kunnen we versterken met een 3D animatie van het ontwerp. Na goedkeuring werken wij het plan uit tot een definitief tuinontwerp, inclusief beplantings- en verlichtingsplan en transparante offerte.”

Aanstekelijk enthousiasme

Volgens Günther zorgt het spanningsveld tussen opdrachtgevers en de Tophovenier voor mooie tuinen. “Samen creëren we een mooi geheel! En daar worden we blij van. Het is mooi om de passie voor tuinen bij mensen aan te wakkeren en te intensiveren. We gaan regelmatig samen met klanten mooie bomen of heesters uitzoeken bij kwekerijen. Dan baggeren we met grote laarzen door de velden. Ik kan echt lyrisch worden over de mooie vormen en bijzondere exemplaren die ik zie en dat werkt aanstekelijk. Het is echt fantastisch om te zien wanneer ons enthousiasme, onze passie overwaait naar klanten.” Glimlachend voegt Ben toe: “Ja, dat zijn echt mooie momenten in ons werk. Dan zoeken we bijvoorbeeld een mooie grote boom uit, die wordt uitgegraven en vervolgens op een karretje voorgereden. Dan lijkt zo’n boom natuurlijk nog groter en zijn we allemaal apetrots op de boom die we samen hebben uitgezocht.”

Mooi moet mooi blijven

“Het gaat ook niet alleen om het tuinontwerp”, benadrukt Günther, “het begeleiden van tuinonderhoud is belangrijk voor het behoud van een mooie tuin. Wij bieden onderhoudscontracten op maat aan, die variëren van eenmaal per jaar snoeien tot het uit handen nemen van het complete onderhoud. Dan zorgt ons vakkundige team ervoor dat werkelijk alles wordt gedaan. Zelfs gras maaien, kantjes knippen en paden vegen. De klant hoeft alleen maar te genieten van de tuin!” “Het is prettig om een tuin te zien groeien naar ons oorspronkelijke concept”, vervolgt Ben, “en we leren ervan, want onderhoud biedt ons voeding voor volgende ontwerpen. Onze beplantingsdeskundige Theo begeleidt het onderhoud van veel tuinen. Hij houdt voeling met de planten en is daarin enorm gedreven. Uiteraard denken we van tevoren goed na over de beplanting, maar het blijft wel de natuur waarmee we te maken hebben!”