Tuinonderhoud

Tuinonderhoud

Zodra de eerste zonnestralen in de lente de buitenlucht verwarmen, willen we graag naar buiten, de tuin in. Maar wat we daar vaak aantreffen… groene aanslag op de tegels, opkomend onkruid en het nodige schoffel- en snoeiwerk. En dat is nu eigenlijk net niet waar we op hoopten. We wilden in het zonnetje gaan zitten, genieten van deze eerste zonnestralen en eigenlijk niet gelijk aan de slag met de schoffel en de snoeischaar.

Frequent tuinonderhoud is dus ontzettend belangrijk. Uw tuin heeft het hele jaar door aandacht en onderhoud nodig. Door dit tuinonderhoud vakkundig uit te laten voeren loopt uw tuin niet terug in kwaliteit, maar groeit steeds verder naar een mooier resultaat. En kunt u bij het doorbreken van de eerste zonnestralen genieten van quality time in de tuin.

Wat valt er onder tuinonderhoud?

Tuinonderhoud bestaat onder andere uit het verwijderen van onkruid, het maaien en verzorgen van uw gazon, bemesting, het snoeien van hagen, bomen en heesters en het onderhoud van uw terras.

Onkruid

Onkruid in de tuin is vaak de grootste irritatiefactor. Het kan andere planten overwoekeren, die daardoor afsterven. Daarnaast ziet onkruid er vaak niet mooi uit, maar af en toe is het ook lastig om onderscheid te maken tussen onkruid en vaste planten. Hier is dan weer een goede plantenkennis voor vereist. Een onkruidvrije tuin is de eerste stap naar een verzorgde tuin.

In de buurt van de beplanting dient uiteraard zorgvuldig geschoffeld te worden, omdat bij bepaalde soorten beplanting de wortels ondiep liggen.

Bij hardnekkig onkruid tussen de bestrating, kan een bestrijdingsmiddel de uitkomst bieden. Onze medewerkers zijn voorzien van een spuitlicentie gewasbescherming.

Gazon

Om het gazon mooi te houden moet je deze onderhouden.

In de lente dient het gras belucht te worden, door mos, onkruid en maaien ontstaat er een soort viltlaag op het gazon waar water, licht en lucht maar moeilijk door heen kunnen. Door het beluchten krijgt de bodem weer genoeg lucht, licht en voedingsstoffen en dat bevorderd de wortelgroei. Het gazon moet in bijna elke maand van het voorjaar en de zomer bemest worden. Eventueel kale plekken dienen bijgezaaid te worden. Vanaf mei tot oktober dient het gazon wekelijks gemaaid te worden.

In de zomermaanden zal het gazon regelmatig besproeid te worden. Heeft u hier een tijd voor of ziet u hier tegenop, dan kunt u kiezen voor een beregeningssysteem. Een beregeningssysteem heeft een onzichtbare opstelling, echter zorgen ze ervoor dat uw tuin op het juiste moment, op de juiste plaats, de juiste hoeveelheid water krijgt.

In de herfst maait u het gazon voor de laatste keer. Zorg ervoor dat u steeds het blad weg harkt, zodat het gazon genoeg lucht krijgt.

In de wintermaanden dient er kalk gestrooid te worden om de mosvorming zoveel mogelijk tegen te gaan. Bij vorst en sneeuw dient u zo min mogelijk over het gazon te lopen, daar kan het gazon namelijk van beschadigen.

Bemesting

De voedingstoffen in bemesting zorgen voor een goede conditie van uw vaste planten. Er dient alvorens het gebruik van de bemesting goed gekeken te worden naar de bodemsoort en kwaliteit. Er zijn vele soorten meststoffen met verschillende samenstellingen en kwaliteit.  Maar door het gebruik van de juiste samenstelling bemesting krijgt u sterke, energieke planten met een rijke en lange bloei.

Snoeien

Een strakke haag, een goed gesnoeide heester en boom geven de tuin een nette uitstraling. Het is belangrijk om te beschikken over voldoende plantenkennis om een plantgerichte snoeimethode toe te passen. Het is namelijk mogelijk dat er te vroeg, te laat, te diep, te veel of te weinig gesnoeid wordt. Zorg ook voor het juiste gereedschap en zorg dat deze schoon en scherp zijn, zodat er mooie snijranden ontstaan en de planten minder kans hebben om ziektes op te lopen.

Onderhoud terras

Gedurende de winter heeft de kou en de regen het terras vuil en grauw gemaakt. Groene algen zullen al snel te zien zijn, welke helaas niet zomaar weggeveegd kunnen worden. Door middel van een hoge drukreiniger kan deze groene aanslag verwijderd worden, let echter goed op dat u niet te dicht met de spuitkop tegen het straatwerk komt. De waterstraal heeft een schurend effect waardoor het oppervlak beschadigd wordt. Na het reinigen kan er een beschermende coating aangebracht worden. Deze coating is een transparante beschermlaag die ervoor zorgt dat het oppervlak minder poreus wordt, waardoor de alen minder goed kunnen hechten.

Arbeidsintensief werk

Al met al is tuinonderhoud dan ook arbeidsintensief werk. Samen met u vinden we graag de juiste balans tussen uitbundige groei en goed onderhoud. Wij hebben de kennis en vakbekwaamheid in huis om u helder te kunnen adviseren.

Tevens is er bij ons de mogelijkheid om de vakantietuinman in te schakelen. Deze neemt tijdens uw vakantie de zorg voor de tuin geheel of gedeeltelijk van u over.

Vraag ons gerust naar de mogelijkheden die wij u te bieden hebben, zodat u alleen nog maar van uw tuin hoeft te genieten.

Blader ook eens door het onderhoudsboekje voor meer informatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.