Hét belang van beplanting

Beplantingsplan Oosterhout

Beplanting is een onmisbaar element in de tuin. De beplanting geeft ieder seizoen een andere beleving en beeld aan de tuin.

Sfeermakers

Door het werken met verschillende hoogtes van vaste planten, heesters en bomen creëer je sfeer en diepte in de tuin. Er ontstaan verborgen plekken, welke zorgen voor spanning. De tuin geeft zich niet meteen helemaal bloot, maar vraagt erom om ontdekt te worden. Daarnaast kun je met hagen en bomen de gewenste privacy creëren.

Structuur

Naast bloei, welke vaak maar een korte periode in het seizoen is, is het belangrijk om rekening te houden met de structuur en de vorm van de beplanting. Mocht je een zwart-wit foto maken van een tuin en je ziet duidelijk contrast, dan is de combinatie zeker geslaagd. Tevens is het van belang om ervoor te zorgen dat de tuin in de winter ook aantrekkelijk is. Hierbij moet worden gekeken naar interessante winterkenmerken welke sterk genoeg zijn om in de winter aanwezig te blijven en dus zorgen voor een prachtig wintersilhouet.

Kleurgebruik

Uiteraard dient er gekeken te worden naar een goede balans van kleuren. Dit geheel naar wens, daar dit heel persoonlijk is. Streef je naar harmonie dan is het van belang om de kleuren te kiezen die goed op elkaar aansluiten. Door het gebruik van sterke kleuren ontstaat er dynamiek en energie in de tuin.

Beplanting met donkere kleuren kan goed gecombineerd worden met sterke kleuren om ze wat af te zwakken. Daarnaast zorgt het voor een mystieke sfeer.

Niet alleen esthetisch

Bovenstaand hebben we alleen de esthetische waarde benaderd, maar beplanting beschikt uiteraard ook over een hoge ecologische waarde. Denk hierbij aan het vergroten van de biodiversiteit, wat de laatste jaren ook een zeer belangrijk punt is. Tevens is de waterdoorlaatbaarheid vele malen groter dan bij harde materialen.

Al met al hechten wij dus veel waarde aan het gebruik van de juist gekozen beplanting voor de tuin en zien wij zeker het belang in van een goed opgesteld beplantingsplan. Kom je zelf niet uit een gedegen beplantingsplan? Onze beplantingsspecialisten helpen graag!

Tuinonderhoud Waspik