Tuinontwerp

U bent niet meer tevreden met uw huidige tuin, hij is inmiddels flink verouderd en past niet meer bij uw persoonlijkheid. Tijd voor een nieuw tuinontwerp. Heerlijk om ideeën op te doen in magazines, op internet, pinterest… U ziet u zelf al helemaal zitten in een tuin die u rust geeft, waarin u kunt genieten. Maar hoe past u deze ideeën toe in uw eigen tuinontwerp?

Waarom een tuin laten ontwerpen?

Een tuinontwerp maken kan toch iedereen? Natuurlijk, maar de overgangen in de tuin zo maken dat het één geheel wordt, de gewenste sfeer creëren, de beleving van binnen naar buiten maken en dit alles rekening houdend met de omgeving, dat is de toegevoegde waarde van de maker van het tuinontwerp. De beleving van binnen naar buiten is heel belangrijk, want het grootste deel van het jaar zit u toch binnen. De tuin moet een plaatje zijn vanuit huis, maar ook andersom moet het mooi zijn.

Een goede balans tussen beplanting en verharding, hoogteverschillen, veel privacy, enz. Een tuinontwerp moet u aanspreken, de maten moeten kloppen en moet vooral bij u passen. Een goed ontwerp legt de basis voor een tuin waaraan u jarenlang plezier kunt beleven.

Hoe gaat het maken van een tuinontwerp in zijn werk?

Uw tuin maakt deel uit van uw huis en uw persoonlijkheid. De sfeer moet geheel aan uw wensen voldoen. Wij hechten daarom veel waarde aan een gesprek bij u thuis en in uw tuin.

Het lijkt simpel, maar er dient uiteraard rekening gehouden te worden met de basisvormen van de tuin en hoogteverschillen.
Het tuinontwerp begint dus ook met een goede situatietekening. Er is vast nog een tekening van uw woning en perceel, echter is het verstandig dat deze in de praktijk worden nagemeten. Dit zullen wij dan ook altijd doen. Belangrijk zijn de erfgrenzen. Tevens dient er bepaald te worden welke bomen en elementen u wilt behouden in uw nieuwe tuin. En uiteraard mag uw wensenlijst niet ontbreken.

Daarna gaan wij beginnen met het tuinontwerp.
Een tuinontwerp tekenen wij op schaal. Bij een schaal 1:100 is één meter in de praktijk en één centimeter op papier. Bij een schaal 1:50 is één meter in de praktijk twee centimeter op papier.
De huidige lijnen en de bomen en elementen welke u wil behouden zetten we op papier. Hierna gaan we uw wensen inpassen in het tuinontwerp door middel van een eerste schets.
Deze zullen we met u bespreken en aanpassen daar waar nodig. Uiteraard hoort er bij het tuinontwerp ook de uitwerking van de benodigde materialisatie.

Het tuinontwerp is klaar, hoe nu verder?

Op het moment dat het tuinontwerp volledig naar uw smaak is werken wij de materialisatie uit en presenteren wij u het definitieve ontwerp, indien gewenst met 3d aanzichten. Het is soms lastig een voorstelling te maken bij een 2d ontwerp. Hoe ziet het eindresultaat van een ontwerp op papier er nu in de realiteit uit? Wij kunnen, om een juiste indruk te geven van het eindresultaat, een 3d aanzicht maken. U kunt hierbij sfeer proeven, de uitzichten vanuit uw woning ervaren en een indruk krijgen van de ruimtelijke indeling.

De beplanting hebben wij in grove lijnen uitgetekend in het tuinontwerp. U kunt hierin al zien waar de borders, bomen, heesters, hagen en eventueel het gras moeten komen. Echter raden wij u aan ook een beplantingsplan te (laten) maken. De beplanting vormt namelijk een zeer belangrijk onderdeel van het tuinontwerp. Planten kunnen de sfeer van de tuin versterken. Uw tuin kan nog zo mooi ontworpen zijn, als de beplanting niet goed is gekozen, kan dit het gehele ontwerp weer teniet doen.

Als het tuinontwerp en het beplantingsplan volledig naar wens zijn kan er begonnen worden aan de tuinaanleg. Het aanleggen of renoveren van een tuin is vakwerk. Ieder detail verdient aandacht en een nette afwerking. Wij beheersen alle onderdelen van het vak, van grondbewerking tot de aanleg van de tuinverlichting. Daar waar nodig of gewenst maken we gebruik van geselecteerde specialisten.

Bent u geïnteresseerd in een offerte voor een tuinontwerp? Dan hebben wij nog wel een aantal vragen voor u!

Onze tuinontwerpen hebben een vanafprijs van € 1.050,- incl. BTW, exclusief beplantingsplan, visuals en verlichtingsplan. De exacte prijs is mede afhankelijk van het aantal m2 van de tuin.