Tuinaanleg Raamsdonksveer
In september 2011 werden wij benaderd door een echtpaar uit Raamsdonksveer voor het ontwerpen en de tuinaanleg van de tuin bij hun huidige woning. De bewoners waren na jaren niet meer tevreden met hun huidige tuin, maar waar te beginnen? Veel verschillende ideeën passeerden de revue, van landelijk tot strak, zelf kwamen ze er niet uit. Daarnaast waren ze ervan overtuigd dat het aanleggen van een tuin vakmanschap is.
Waarom is het aanleggen van een tuin vakmanschap?
Naar ons idee bakt een bakker het lekkerste brood, kan een een autogarage het beste een defect aan de auto repareren en is een hovenier goed in het aanleggen van een tuin. Bij tuinaanleg komt namelijk meer kijken dan alleen het eruit halen van de oude materialen en de nieuwe erin plaatsen. Vaak is er zwaarder en professioneel materiaal nodig om een tuin zo te maken, dat hij over 15 jaar er nog steeds mooi bij ligt.
Tuinaanleg Raamsdonksveer
Na een periode van het realiseren van de plannen in een tuinontwerp zijn we eind april begonnen met de tuinaanleg.
Bent u benieuwd hoe we tot dit ontwerp zijn gekomen of waarom we deze plantkeuzes hebben gemaakt? Klik dan hier.
Onderstaand de oude situatie:
Als eerste hebben we de tuin leeg gemaakt, alle oude bestrating en beplanting hebben we verwijderd. Alles behalve uiteraard de bestaande Robinia. Hierna was het tijd om te beginnen met een schone lei.
Wij vinden het belangrijk dat onze klanten ook op lange termijn plezier hebben van hun tuin. Daarom verbeteren we de aanwezige grond, waar de borders moesten komen, door deze goed door te spitten, zodat er zuurstof in de grond komt, en mengen we de grond met organische mest. Zo kan de beplanting goed gaan groeien. Het zand voor onder de bestrating hebben we aangebracht en geëgaliseerd. De hoogtes voor de vlonder en de bestrating hebben we bepaald en uitgezet, welke we daarna hebben geplaatst en gelegd. De vlonder in deze tuin bestaat uit delen van een oude scheepsvloer. Het plaatsen van deze oude scheepsvloer is hergebruik in zijn perfecte vorm, de materialen krijgen hierdoor een tweede leven.
Na het leggen van de bestrating en vlonder is het tijd voor het aanbrengen van de halfverharding, welke wij hebben gelegd in grindplaten. Deze grindplaten zorgen dat terrasmeubelen en ladders stevig staan en ze bieden een uitstekende mobiliteit voor een ieder, zelfs diegene met hoge hakken of gebruikers van fiets of rolstoel. De halfverharding blijft door deze platen ook beter op zijn plaats.
Ook de schutting kreeg een tweede leven, echter wel in een moderne grijze kleur.
De basis van de tuin was voor zover klaar en de lijnen werden zichtbaar, nu werd het tijd de beplanting aan te brengen. Ook de beplanting is niet zomaar een uit de lucht gegrepen idee, maar hier is een afgestemd beplantingsplan voor gemaakt.
Na het aanbrengen van de beplanting zat de tuinaanleg in deze tuin in Raamsdonksveer erop. Nu komt het neer op een goede verzorging van de beplanting, want door het juiste onderhoud kan een tuin pas uitgroeien tot het gewenste resultaat. Meestal heeft een tuin zo’n twee tot drie jaar nodig om tot volle bloei te komen.