Kleurrijk najaar

Ook in het najaar zijn er voldoende planten welke de tuin kleur geven. Bij het invullen van de border focussen mensen zich vaak op bloemen welke bloeien in de zomer en de lente. Maar vergeet de najaarsbloeiers en de verkleurende bladeren niet. Deze zorgen in het najaar voor kleur en zijn goed voor de biodiversiteit.

Herfstige tinten

Bomen en struiken welke hun blad verliezen in de winter, kleuren in de herfst van hun frisse groene kleur naar spectaculaire warme bladkleuren zoals rood, oranje, bruin en geel. Prachtige kleuren die de tuin in herfst een unieke warme sfeer geven. Het is dus van belang om tijdens het maken van een tuinontwerp en beplantingsplan niet alleen te kijken naar de bladstructuur, maar ook naar de verkleuring in de herfst.

Volop kleur

Naast de herfstige tinten die de bladeren krijgen, zijn er prachtige najaarsbloeiers die de border in de herfst nog vol kleur zetten. Denk hierbij aan de Rudbeckia Fulgia ‘Goldsturm’, die bloeit van augustus tot oktober en tevens zorgt voor een prachtig wintersilhouet, de Aster welke tot diep in het najaar de border voorziet van een lilablauwe kleur en de Liriope Muscari welke groen blijft in de winter en bloeit in september en oktober.

Biodiversiteit

Naast de esthetische waarde zijn najaarsbloeiers van groot belang voor de biodiversiteit. Bijvoorbeeld bijen, deze hebben namelijk bloemen nodig van het vroege voorjaar tot de late herfst om nectar en stuifmeel uit te halen. Daarnaast biedt gevallen blad bescherming aan de wortels tegen vorst en is het een voedingsbron voor planten en het bodemleven, laat het gevallen blad dan ook liggen onder de bomen en struiken.

Mooi najaar

Kies bij het maken van een tuinontwerp en beplantingsplan planten die lang doorbloeien of in de herfst hun bloemen pas openen en bomen en struiken welke spectaculaire herfstverkleuringen geven, zo houdt je je tuin tot ver in het najaar aantrekkelijk.