Bloeiende bloembollen in de lente? Plant ze nu!

Naast het feit dat er bloembollen zijn die je kunt eten 😉 staan de bloemen welke uit deze bollen komen speels en kleurrijk tussen de in het voorjaar opkomende border. En heb je vroeg in het voorjaar een tuin vol kleur.

Wat is een bloembol?

Een bloembol is gevormd door vlezige bladeren welke vol zit met voedsel. In het hart van de bloembol zit de bloem.

Waar moet je op letten bij het kopen van bloembollen?

Als je bloembollen gaat kopen is het niet altijd duidelijk hoe groot de uiteindelijke bloem met bladeren gaat worden. Het is dus moeilijk om in het najaar te bepalen hoeveel ruimte de uitgekomen bloembol in het voorjaar nodig heeft. Kijk hiervoor naar de toefgrootte die aangegeven staat op de verpakking.

Tevens is het belangrijk dat je er op let welke bloembollen je koopt. De bloembollen die je in het najaar kunt planten zijn najaarsbloembollen en geven vanaf het vroege voorjaar bloemen.

Soorten najaarsbollen

Er zijn vele verschillende najaarsbloembollen, de meest bekende hiervan zijn Allium, Narcissen, Hyacinthen, Crocussen en Tulpen. Van deze soorten heb je honderden variaties in kleur, grote en structuur.


Wanneer bloembollen planten?

Wil je in het voorjaar een tuin vol kleur, dan kun je vanaf september tot december de voorjaarsbloeiende bloembollen in de grond stoppen. Wel dient het planten te gebeuren voor de eerste nachtvorst.


Hoe plant je bloembollen?

  1. De grond waarin de bloembollen geplant worden dient goed water door te laten. Zorg er dus voor dat de aarde goed los is.
  2. Maak een gat waar de bol of bollen moeten komen. Maak het gat net zo diep als drie keer de hoogte van de bol.
  3. Bloembollen plant je met de bolle kant naar beneden en de punt naar boven in het zojuist gemaakte gat.
  4. Maak het gat dicht, druk het wat aan en geef ze direct water. Door het water gaat de bol snel wortels vormen.
  5. Bemesten van bloembollen is in het eerste jaar niet nodig, omdat de bol vol zit met voedsel.

Komen de geplante bloembollen ook volgend jaar weer op?

Of de bloembollen volgend jaar weer op komen is afhankelijk van het soort bloembol. Je hebt namelijk enkeljarige, welke het eerste en het daaropvolgende jaar bloeien, maar na verloop van tijd zal dit minder worden en zal de bloembol niet meer bloeien.
De meerjarige en verwilderingsbollen bloeien meerder jaren achtereen. Verwilderingsbollen zaaien zichzelf ook nog eens uit, waardoor deze ook op andere plaatsen op zullen komen.

Zorg er bij meerjarig en verwilderingsbollen wel voor dat u wacht met het weghalen van het blad en de bloem tot deze volledig zijn afgestorven. Eventueel kunt u de bollen hierna uit de grond halen, de oude vellen eraf halen en de nieuwe bol luchtig en droog bewaren en hem volgend najaar weer planten.