De bloemetjes en de bijtjes

Helaas is er bij de laatste bijen-telling gebleken dat er veel minder bijen in Nederland zijn geteld. Waar er vorig jaar nog ruim 30.000 bijen werden geteld, waren het er dit jaar slechts 19.000. Bijen zijn onder meer noodzakelijk voor de bestuiving van de voedingsgewassen. Maar wij kunnen de bij helpen!

Het nut van de bij

Bijen zijn noodzakelijk voor de bestuiving van 80% van de voedingsgewassen. Geen bijen, geen fruit zoals appels, meloenen, kersen, frambozen en pruimen, maar ook geen groentes zoals avocado, paprika’s en courgettes. Maar ook te denken aan mosterdzaad en zonnebloemolie. Maar zonder bijen, ook geen bloemen, welke op hun beurt weer zorgen voor het nodige zuurstof.

Wat doen bijen?

Bijen zorgen ervoor dat het stuifmeel (mannelijk zaad van de plant) van de ene bloem overgebracht wordt op de stamper (de vrouwelijke eicel van de plant) van de andere bloem. Bijen vliegen van bloem naar bloem en nemen het stuifmeel mee aan poten en lijfje. Zonder bijen zou menig plant en boom, minder vruchten en bloemen geven. Zonder vruchten, geen zaden en zonder zaden geen nieuwe planten.

bijen

Red de bij!

Inmiddels zijn de bijen wereldwijd een bedreigde diersoort. Maar wij kunnen als mens de bijen helpen!
Om de bijen te behouden is er een grotere biodiversiteit nodig. Bloemen en planten in plaats van stoeptegels. Bijen houden namelijk van een tuin vol bloeiende bloemen en planten. Gelet op de bloeiperiode van de verschillende bloemen, kunt ervoor zorgen dat er altijd voedsel is voor de bijen.
Wilde bijen leven solitair en hebben dus niet alleen voldoende voedsel, maar ook ruimte nodig om te nestelen. Hiervoor kunt u een bijenhotel ophangen, om de bijen een veilig onderkomen te geven.

Wij helpen de bijen graag een handje mee en hechten wij dus veel waarde aan het gebruik van de juist gekozen beplanting voor de tuin en zien wij zeker het belang in van een goed opgesteld beplantingsplan. Kom je zelf niet uit een gedegen beplantingsplan? Onze beplantingsspecialisten helpen graag!

Beplantingsplan Oosterhout