De Rooy zet de bloemetjes buiten bij Altena Road Runners

Neem je De Rooy als hovenier in de armen om een nieuwe of bestaande tuin te (her)ontwerpen en aanleggen, dan is de kans groot dat Theo Pullen het beplantingsplan voor je uitdenkt en uitvoert samen met zijn collega’s. Hij is dé man met kennis van groen binnen De Rooy Hoveniers en toevallig ook fanatiek lid van Altena Road Runners. Het nieuwe clubgebouw voorzien van mooie struiken, bloemen en bomen was dan ook een extra leuke opdracht!

Het was half 2023 toen de nieuwe atletiekbaan van de Altena Road Runners in gebruik werd genomen. Even daarvoor had De Rooy Hoveniers de eer om de tuinborders en de aarden wal rondom de baan aan te planten met struiken, bloemen en bomen. Vrijwilliger in hart en nieren (vorig jaar zelfs Vrijwilliger van het Jaar in het land van Altena!) en manusje van alles binnen de vereniging, Jan van Herwijnen, zocht daarvoor een goede hovenier en schakelde Theo in voor hulp. De mannen kennen elkaar al ‘zolang als ze lopen’. Een win-win situatie is ontstaan volgens Jan, want, zo vertelt hij: ‘Als vereniging legden we een leuke opdracht neer bij De Rooy en omdat Theo persoonlijk betrokken is bij onze vereniging en hij kennis heeft van zaken, zet hij dit tot de dag van vandaag in om alle mooie aanplant in topconditie te houden.’

Aantrekkelijk van mei tot het liefst zover mogelijk in de winter

‘Bij De Rooy ben ik de man van het groen,’ legt Theo uit. ‘Als Günther en Yvonne een ontwerp maken voor een tuin, help ik met het maken van een bijpassend beplantingsplan. Ik let daarbij op een heel aantal factoren. Gaat het enkel om het totaalplaatje, is er beschutting gewenst, wat is de omgeving waarin de beplanting komt te staan en hoe zit het met onderhoud? Voor de Altena Road Runners had ik de vrije hand voor het invullen van de plantenvakken. Het meest belangrijk was dat het geheel aantrekkelijk en gezellig oogt. Van mei tot liefst zover mogelijk in de winter, dus ook met een mooi wintersilhouet. Ik zocht daarom een combinatie van planten met bollen, schermpjes, aren, grassen en pluizen en koos voor iets grotere groepen kleurrijke bloemen en planten die zorgen voor goede bedekking om het onderhoud te vereenvoudigen. Dat moet de vereniging nu namelijk zelf doen. Natuurlijk houd ik daarbij een oogje in het zeil en denk en help ik graag mee als het gaat over snoeien en onderhoud. Zo hebben we het eerste weekend van maart met een club van zeker 15 vrijwilligers alles gesnoeid en schoongemaakt en houden we elke maandagavond onkruiddag in het voorjaar.

Fijn en constructief samenwerken

Het gehele project van beplanting onder de hoede De Rooy is vlekkeloos verlopen vindt Jan. ‘De vereniging, gemeente en Theo en Ben van De Rooy hebben fijn en constructief samengewerkt. Korte lijnen en weinig bemoeienis vanuit de vereniging was nodig. De Rooy heeft alles super goed geregeld. De aarden wal en het onderhoud daarvan is voor de gemeente, dus de beplanting daarvoor is ook in overleg gegaan.’ Op het terrein zijn ook een aantal bomen geplant op aanraden van De Rooy. Theo: ‘Bomen brengen wat hoogte in het geheel, anders blijft het terrein een pannenkoek. We hebben daarbij goed gekeken naar het soort boom en de plek van de bomen vanwege zo min mogelijk bladeren op de baan. Leuk weetje is trouwens dat we in overleg met de gemeente de bomen hebben geplant op Nationale Boomplantdag. Het is een prachtig project waar ik gelukkig nog wekelijks van kan genieten!