Groene tuin: Minder werk, meer plezier

Het lijkt een aantrekkelijk idee: de tuin helemaal vol leggen met klinkers en tegels. Geen gedoe met planten, geen omkijken naar onderhoud. Maar is dat echt zo? Eigenlijk niet. Het lijkt misschien onderhoudsarm, maar het tegendeel is waar.

Een veelgehoorde misvatting is dat een betegelde tuin minder onderhoud vraagt. In werkelijkheid is het vaak precies het tegenovergestelde. Denk aan al die uren die je besteedt aan het schrobben van aanslag, het verwijderen van onkruid tussen de tegels, het herstellen van de voegen en het repareren van verzakte tegels. In een groene tuin kun je veel efficiënter onkruid wieden. Daar kun je makkelijker bij, en met een beetje goede bodembedekker krijgen minder gewenste kruiden weinig kans.

Wateroverlast voorkomen

Daarnaast is een groene tuin een zegen voor het milieu. Planten en bomen zuiveren de lucht, absorberen CO2 en geven zuurstof af. Maar misschien nog belangrijker: ze helpen wateroverlast te voorkomen. Na een flinke regenbui kan het water in een groene tuin veel beter wegzakken dan in een betegelde tuin. Geen plassen en geen overstromingen, gewoon een natuurlijke, efficiënte afwatering.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de zomerse hitte. Niks is vervelender dan een tuin vol tegels die de hitte vasthouden. Planten en gras daarentegen, absorberen het zonlicht en verdampen water, wat zorgt voor een aangenamere temperatuur in je tuin.

Vergroenen is de weg vooruit

Kortom, vergroenen van je tuin is de weg vooruit. Het vraagt niet meer onderhoud dan een betegelde tuin, en de voordelen zijn legio. Je tuin wordt een koele, rustige oase waar je kunt genieten van de natuur. En laten we eerlijk zijn, er gaat toch niets boven het geluid van vogels en het gevoel van gras onder je voeten? Tijd om die tegels te wippen en te laten voor wat ze zijn en je tuin te vergroenen!