Magazine Luxury Gardens: Groen in de hoofdrol

Onlangs verschenen in de het magazine Luxury Gardens, een tuin ontworpen en aangelegd door De Rooy Hoveniers. Lees hieronder het artikel;

Tekst: Emiel van den Berg
Fotografie: Corné Clemens

In dit project speelt groen een centrale rol, in zowel de voor-, zij- als achtertuin. Al dat groen harmonieert prachtig met de bijna honderd jaar oude woning, de bestrating van oude gebakken klinkers en de overkapping met een wand van natuursteen. Overal waar het kan, staat een plant. “Het mag echt een tuin zijn, daar word ik heel gelukkig van”, vertelt ontwerper Günther de Rooy.

Met gepaste trots vertelt Ben de Rooy over de rijke historie van De Rooy Hoveniers. “Opa Lambertus startte het bedrijf in 1940. Mijn vader en die van Günther, Jaap en Arie, namen het bedrijf in 1980 over en in 2000 traden ik en Günther toe.” Sinds 2009 staat het bedrijf definitief op naam van de twee neven.

Ben is de regelaar, Günther de ontwerper. “Daarnaast staat ons team van 20 medewerkers garant voor zowel aanleg als onderhoud.” Dat alles succesvol verloopt, blijkt uit het feit dat De Rooy Hoveniers inmiddels een mooie prijzenplank bezit. “We wonnen de vakprijs Tuin van het Jaar 2014 en Tuin van het Jaar 2018. De lat ligt altijd hoog.” Dat bewijst ook de participatie aan het collectief Tophoveniers.

Het principe van een tuin van De Rooy Hoveniers is dat deze steeds moet blijven boeien. Niet alleen gedurende de vier seizoenen, maar ook nog na drie of zelfs vijftien jaar. Uitgangspunten hierbij zijn rust, harmonie en evenwichtige ruimteverdeling en dat kan in zowel een strak vormgegeven, moderne tuin als in een meer natuurlijke, groene tuin. “Omdat het soms lastig is een voorstelling te maken bij een 2D-ontwerp, kunnen we altijd een 3D-visualisatie presenteren. Om zo de sfeer te proeven, de uitzichten vanuit de woning te ervaren en een gevoel te krijgen bij de ruimtelijke indeling”, vervolgt Günther.

Organisch en lommerrijk

Uiteraard is elke tuin weer anders en in deze tuin staat het vele groen centraal. De locatie is Het Gooi, waar de verbouwing van het woonhuis rond 2018 werd afgerond. De Rooy Hoveniers mocht daarna de tuin onderhanden nemen. Günther: “De eerdere situatie was geheel anders, oprit en garage lagen rechts van de woning, aan de zonkant. We hebben dat verplaats naar de linkerzijde, daar waar amper zon komt.” De entree van de voortuin is nu dus aan de linkerzijde in de vorm van een oprit van grind, direct grenzend aan het vele groen. “Er is geen gevoelsmatige scheiding, je parkeert als het ware in het groen. Een gevoel van welkom.”

Alles oogt hier lommerrijk, organisch en vriendelijk. Dat losse is echter wel ingepakt met een strakke taxushaag op de erfgrens. “Aangeplant in een grote maat, er was vrijwel meteen geborgenheid en privacy.” Ondanks die hagen heerst er geen opgesloten gevoel, daarvoor is de voortuin te groot.

De gemaakte vlakverdeling oogt ruimtelijk. Er zijn verschillende plantvakken gecreëerd met daarin hoge meerstammige solitairen, forse in bolvorm geknipte beuken en vaste planten met wisselende bloeiperiodes. Die solitairen zijn Parrotia persica, deze hebben decoratief blad met wisselende kleuren in voorjaar, zomer en herfst. Met name de herfstverkleuring is spectaculair. “Ze moeten nog wat groeien en aan de onderzijde willen we ze dan tot 1,5 meter hoogte open snoeien. Dat maakt het luchtiger.” Tegen de gevel staat een solitaire voorjaarsbloeiende kornoelje met eveneens en opvallende herfstkleur; Cornus kousa ‘Milky Way’. De bollen van beuk zijn strak gesnoeid en spelen in de zomer een bescheiden rol, maar dat verandert in het najaar met de herfstverkleuring en in de winter met het bruin verdroogde blad dat tot in het voorjaar aan de plant blijft. Op de hoek staat nog een laagstam perenboom. “Een wens van de eigenaren, die wilden iets te plukken hebben.”

Tapijt van gebakken klinkers

Die perenboom markeert de overgang naar de zijtuin waar een picknicktafel met parasol, een vuurkorf en kleine kas staan. Een laag hekwerk met poort – in een kleur die in de bijgebouwen en de woning terugkomt – scheidt voor- en achtertuin. “Dit deel ligt dicht tegen de keuken, bij de kas is ook een kleine moestuin aangelegd. Zodat de kinderen ontdekken hoe tomaten en sla groeien.” In de avondzon is het hier aangenaam vertoeven. “Deze plek wordt intensief gebruikt.”

In de ruime achtertuin valt de bestrating van oude, karakteristieke 7-duimers op. Deze gebakken klinkers hebben een natuurlijke kleurenmix die prachtig overgaat in het vele groen. “De klassieke uitstraling sluit ook naadloos aan op de circa honderd jaar oude woning.” De bestraatte vlakken concentreren zich – “als een tapijt” – voor de schuifpui in de achtergevel, voor en onder de ruime overkapping en op het erachter gelegen terras met loungemeubels. Dat er in de voegen wat groen groeit, vormt geen probleem. “Dat maakt het levend, passend in het gedachtengoed van deze groene tuin.”
Meest in het oog springend is de overkapping met buitenkeuken en pergola. Die pergola heeft planten aan de voeten en wordt geheel begroeid, dat geeft een sterke verbinding met de rest van de tuin. De buitenkeuken is naar een ontwerp van de eigenaresse. “Stoer en niet alledaags. Geheel van hout en met een werkblad van natuursteen.” Günther ontwierp de overkapping met opbergruimtes, naadloos passend in het geheel. “Niet te opzichtig. De begroeide pergola, en ook het met Sedum begroeide dak, helpen daaraan mee.” Onder de overkapping een eettafel met stoelen. “Hier zit je nog steeds in de tuin.”

Meest in het oog springend zijn de wanden van ruig natuursteen. Een belangrijk detail dat veel aandacht kreeg want er werden maar liefst acht verschillende opties bekeken voordat de keuze viel op deze ruwe, grijskleurige steenstrips van The Flagstone Company. Op een natuurlijke manier passend in de groene omgeving. “Het reliëf heeft een stoere uitstraling. Geen enkel stukje muur is hetzelfde en dat maakt het bijzonder.”

Summier verlicht

In de planteneilanden wederom veel variatie. Hier twee solitaire Heptacodium miconioides. Met mooi uitlopend blad en een rijke bloei in de nazomer gevolgd door rood verkleurende kelkbladeren. Daarnaast is er de aardige herfstkleur en de prachtig afschilferende bast. “Jaarrond een blikvanger. Uiteraard bewaken we ook hiervan de groeivorm.” De plantvakken dichtbij hebben een mix van kleine groepen vaste planten, naar achter toe zijn die groepen groter, voor de rust. Diverse bloembollen zorgen ervoor dat het seizoen hier vroeg van start gaat.

Vanwege de natuurlijke uitstraling van de tuin is er slechts summier verlichting toegepast. “Deels functioneel zoals bij de paden, de niveauverschillen en onder de overkapping. Daarnaast worden enkele bomen en heesters indirect uitgelicht, de sfeermakers.”

Günther blikt met een tevreden gevoel terug op deze tuin. “Overal waar het kan, staat een plant. Het mag echt een tuin zijn, daar word ik heel gelukkig van.” Gelukkig komen er steeds vaker groene opdrachten binnen want de De Rooy Hoveniers geeft tuinen graag kleur, letterlijk en figuurlijk. Daarmee zijn Günther en Ben zeker onderscheidend. Hun motto ‘Morgen mooi weer’ onderstreept deze filosofie.