Maak je tuinmeubilair weer blinkend schoon!

Tuinontwerp

Na een paar zonnige dagen begint het alweer flink te kriebelen. En dat is niet voor niets. De lente is in aantocht en dat betekent dat het overdag langzamerhand steeds een beetje warmer wordt. Misschien heb je zelfs al ergens heerlijk in het zonnetje op een terrasje gezeten. Het duurt niet lang meer voordat je ook weer in je eigen tuin of op je balkon kunt genieten van het zonnetje. Daarvoor moet je wel je tuinmeubilair uit de schuur of berging halen. De kans is groot dat dit er niet meer zo schoon uitziet als het voor de winter deed. Zelfs als het de hele herfst en winter binnen heeft gestaan, aangezien de kans groot is dat het al redelijk vies was toen je het in de schuur of berging neerzette. Tuinmeubels die je een heel seizoen buiten hebt staan en intensief gebruikt worden nou eenmaal vies. Daar is vrij weinig tegen te doen.

In dit Ideabook van Homify doorlopen we een handig stappenplan om ervoor te zorgen dat je tuinmeubilair binnen no-time weer blinkend schoon is. We vertellen je welke schoonmaakmiddelen je het beste kunt gebruiken en hoe je het ergste vuil verwijderd. Hebben je tuinmeubels in de herfst en winter wel buiten gestaan? Dan komt de informatie in dit Ideabook extra goed van pas. Lees snel verder en maak je meubels schoon voordat het moment komt dat je voor het eerst weer heerlijk buiten in het zonnetje kunt zitten.

Haal de nodige schoonmaakspullen in huis

In dit Ideabook maken we onderscheid tussen tuinmeubels van hout en meubels van plastic. De manier waarop beide moeten worden schoongemaakt verschilt niet zo gek veel. Eigenlijk moet je vooral goed opletten welk schoonmaakmiddel je voor welk type meubel gebruikt. Sowieso heb je voordat je begint met het schoonmaken van je houten of plastic tuinmeubilair de volgende dingen nodig: een zachte borstel, een spons, een emmer, water of regenwater, kleding die vies mag worden en handschoenen. Voor het schoonmaken van je houten tuinmeubels haal je groene zeep in huis. Voor je plastic meubels kun je gebruikmaken van een standaard huishoudelijk schoonmaakmiddel of chloor.

Borstel loszittend stof en vuil af

Voordat je met de schoonmiddelen aan de slag gaat moet je het tuinmeubilair eerst van het loszittende vuil of stof ontdoen. Hiervoor kun je gebruikmaken van een zachte borstel. Door een zachte borstel te gebruiken voorkom je dat je tuinmeubels beschadigen. Als je geen borstel in huis hebt gehaald, dan kun je ook een droge doek gebruiken om het loszittende vuil of stof te verwijderen. Dat werkt vooral goed als de mate van vervuiling wel meevalt. Iets wat goed mogelijk is als je tuinmeubilair de hele herfst en winter binnen heeft gestaan.

Mix de schoonmaakmiddelen

Voor houten tuinmeubels maak je een sopje van groene zeep en water. Als de groene zeep die je gebruikt vloeibaar is, dan gebruik je ongeveer een eetlepel. Je kunt ook een kopje soda gebruiken. Schrob de houten meubels met je sopje schoon en zorg ervoor dat je in de richting van de houtnerven borstelt. Voor plastic tuinmeubels maak je een sopje van een kopje huishoudelijk schoonmaakmiddel en een volle emmer water. Je kunt ook een kopje bleekwater aan een emmer water toevoegen. Zorg er zeker bij het gebruik van bleekwater voor dat je handschoenen draagt. Schrob de plastic meubels met je sopje schoon. Als de meubels heel vies zijn laat je het geheel een paar minuten intrekken en wrijf je ze daarna schoon. Je zult snel merken dat de vlekken er makkelijker uitgaan als je het geheel eerst even goed laten intrekken.

Spoel af met water

Nadat je de tuinmeubels met je sopje hebt schoongemaakt, spoel je ze goed af met water. Hiervoor kun je een emmer water gebruiken of een tuinslang. Zeker als je met bleekwater hebt gewerkt, is het belangrijk dat je de meubels goed afspoelt. Eventueel kun je een doek of borstel gebruiken om alle zeepresten goed te verwijderen. Dat is vooral bij het gebruik van bleekwater erg belangrijk. Zorg ervoor dat je het water dat je gebruikt voor het afspoelen wel goed kan weglopen in je tuin. En kijk bij een balkon uit dat het niet bij de benedenburen terechtkomt. Je houten meubels kun je beter niet te nat maken. Door het gebruik van groene zeep is dat ook niet perse nodig.

Maak droog met een doek

Je houten tuinmeubels maak je droog met een doek en laat je in de zon verder drogen. Zorg ervoor dat het meubilair volledig opdroogt. Hierdoor voorkom je dat je houten tuinmeubilair kromtrekt of dat er schimmel op gaat groeien omdat het nog licht vochtig is. Om die reden kun je de houten meubels ook beter niet te nat maken. Je plastic tuinmeubels droog je af met een doek en laat je verder drogen in de zon. Als je meubilair wit is, dan zal het door het drogen in de zon waarschijnlijk nog wat witter worden. De zon heeft in dat geval een blekende functie. Indien je wilt kun je na het schoonmaken je plastic tuinmeubels insmeren met wax voor je auto. Hierdoor trekt het water minder in je meubels en zijn je plastic tuinmeubels sneller droog.

Gebruik schoonmaakmiddelen om de kussens af te nemen of was ze in de wasmachine

Als de kussens van je tuinmeubilair niet zo heel groot zijn, kun je ze in de wasmachine wassen. Grote kussens moet je handmatig reinigen. Begin met het afborstelen van de kussens of parasols, zodat het grootste deel van het loszittende stof of vuil wordt verwijderd. Maak een sopje met één deel wasmiddel of zeep, afhankelijk van hoe vuil de kussens of parasols zijn. Schrob de kussens of parasols daarna voorzichtig schoon. Zorg ervoor dat je alle schimmel die door de jaren heen zijn ontstaan verwijderd. Spoel de kussens en parasols vervolgens voorzichtig met water af. Daarna kun je ze het beste buiten in de zon laten drogen. Binnenshuis kan natuurlijk ook, maar dan moet je daar wel de ruimte voor hebben.

Wat is jouw tip om je tuinmeubilair schoon te maken? Laat hieronder je reactie achter!