Special tuinontwerp: In de polder

In de Special Tuinontwerp

Onlangs verschenen in de Special Tuinontwerp, een tuin ontworpen en aangelegd door De Rooy Hoveniers. Een bloemrijke tuin welke door het magazine wordt bestempeld als “verlengstuk van de polder, geënt op het uitzicht”. Lees hieronder verder hoe deze tuin tot stand is gekomen. Meer foto’s van deze tuin, klik hier.

Deze nieuwbouwwoning aan de rand van Sleeuwijk heeft een prachtig uitzicht over de polder. Tuinontwerper Günther de Rooy liet het daar niet bij, hij trok de sfeer van het landschap naar het huis toe. “Ik zie het niet echt als een tuin-tuin, ik zie het meer als een verlengstuk van de polder. En alles is geënt op het uitzicht.”

TEKST: ANNEMARIE GÖRTS FOTO’S: STUDIO PIENTER ONTWERP: GÜNTHER DE ROOY

________________________________________________________

TUIN
Perceel van 425 m2, de
achtertuin is gericht op
het zuidoosten.

WONING
Leeftijdsbestendige
woning met een
slaapkamer beneden.

BEWONERS
Een stel van in de zestig.

WENSEN
• verrassende tuin
• meerdere zithoekjes
• weelderige beplanting
• hekje langs de waterkant

________________________________________________________

‘Eigenlijk woon je hier in het landschap, het ontwerp is daarom heel erg van binnenuit bedacht.’

De tuin grenst aan een brede watergang, daarachter strekt het grasland zich uit. “Eigenlijk woon je hier in het landschap, het ontwerp is daarom heel erg van binnenuit bedacht. Het kader is het landschap en daar moet iets in gebeuren. Dan heb je een plek om te recreëren en te zijn, ín het landschap. Het daar wonen is wel een soort cadeautje”, vindt Günther, mede-eigenaar van familiebedrijf De Rooy Hoveniers. Hoewel de kavel met 425 m2 lang niet klein is, viel het volgens hem nog niet mee om er een verrassend ontwerp te maken.
Want dat was wat de opdrachtgevers – een stel van in de zestig – graag wilden. “Als je het ontwerp bekijkt, dan zie je dat er eigenlijk niet heel veel plek is, want een deel van de borders die is getekend, is natuurlijk het talud (de helling naar de sloot toe, red.).
Dus om de tuin in te richten, heb je eigenlijk maar een strook van 5,5 m.”

Enkele knotwilgen langs de waterkant verwijzen naar het landschap en de nabijgelegen Biesbosch.

Een andere view

Toch is het ontwerp heel verrassend geworden. Dat ervaar je vooral als je een rondje rondom de woning loopt. Het hoofdterras aan de zijkant van de woning is rechtlijnig, weliswaar met enkele uitsparingen in de betontegels voor beplanting. Loop je door het tuinpoortje dan kom je in een natuurlijker ogend tuingedeelte.
Hier hebben de borders organische vormen en bestaat de verharding voornamelijk uit grind (bronssplit). In dit tuingedeelte zijn diverse zitplekjes gecreëerd. Vlak achter het tuinpoortje leiden traptreden van ruw Belgisch hardsteen naar een kleine vlonder aan het water. Achter de woning is een zitplek die een ovale uitsparing in de beplanting vormt. Een houten tuinsetje staat hier eenvoudig in het grind wat bijdraagt aan de ongedwongen sfeer. Loop je nog wat verder dan kom je uit bij een loungehoek onder een overkapping die aan de berging grenst en onderdeel is van de architectuur van de woning. “Dat is een heel klein overkappinkje en daar is het zicht net weer even anders. Overal in de tuin heb je net een andere view, ook al is er dat polderlandschap want dat verandert niet.”