Tover zelfs je piepkleine postzegel van een tuin om tot een groene oase!

Helaas denken nog te veel mensen dat je in een kleine tuin niet zoveel mogelijkheden hebt en dat er niets anders op zit dan deze vol te leggen met verharding. Maar zeker ook een kleine tuin is te veranderen naar een groene oase waarin je ontsnapt aan de drukte!

Een tuin zonder beplanting is voor ons geen tuin! Maar waar veel mensen denken dat je in een kleine tuin alleen kleine planten kunt gebruiken (omdat de tuin hierdoor groter zou ogen), is dat juist niet het geval. In een compacte buitenruimte kun je zeker gebruik maken van royaal groen en creëer je een wereld waar je helemaal in kunt verdwijnen. Zorg er daarnaast voor dat je let op de verschillende bloeitijden en de sierwaarde van beplanting in de herfst en winter, dan heb je het hele jaar door een boeiende tuin.

Creëer diepte en spanning in je tuin

Maximaal één derde van een tuin zou verhard mogen zijn. Bij een kleine tuin is dit met de looppaden en terras niet altijd haalbaar, zorg er dan voor dat het tekort aan groen op de grond wordt gecompenseerd boven je hoofd of in de wand. Dit kan met begroeide pergola’s, klimplanten, bomen en meerstammige heesters. Zo creëer je diepte en spanning in je tuin.

Speel met verlichting

Verlichting is ook belangrijk item in een kleine ruimte om sfeer te creëren. Hierbij kun je onderscheid maken tussen sfeerverlichting en functionele verlichting. Start hiervoor met een lichtplan. In dit lichtplan staat welke verlichting noodzakelijk is en welke elementen je graag wilt uitlichten.

Multifunctionele tuinelementen

Denk bij een kleine tuin ook eens aan multifunctionele tuinelementen, zo kan een tuinmuur ook dienen als zitbank of een pergola waar je een schaduwdoek tussen kunt hangen.

Speel met de ruimte die je hebt, maak gebruik van slimme en praktische oplossingen en geniet van het buitenleven!