Jouw tuin: Klimaat in het klein

Klimaatbestendige tuin

De laatste jaren hebben we te maken met hete en droge zomers, met vaak daaropvolgend extreme hoeveelheden neerslag. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw tuin koel blijft? En hoe zorg je dat het water goed weg kan tijdens een stortbui? Maak je eigen tuin klimaatproof! Het klimaatbestendig maken van je eigen tuin lijkt iets kleins, maar wat als meer mensen dit doen….

Keep it cool in je eigen tuin

Groen is cool! In tegenstelling tot tegels en stenen houden planten de warmte niet vast, maar absorberen juist de warmte. Daarnaast zorgt hoge beplanting (zoals heesters, bomen of groene hagen) voor schaduw. Planten zorgen voor een lichte temperatuurdaling, maar ook de bodem droogt minder snel uit. Gebouwen die begroeid of omringd zijn met groen worden door het groen beschermd tegen hitte én tegen kou. En dat kost jou minder energie om je woning te koelen of te verwarmen. Vervang daarom je tegels door groen.

Liever vaste planten dan tijdelijke

Vaste planten, heesters en bomen absorberen CO2 uit de lucht, slaan dat op en staan het via de wortels af aan de grond. Tijdelijk zomergoed daarentegen wordt vaak gekweekt in verwarmde kassen, in de tuin geplant en al snel weer vervangen door nieuwe tijdelijke planten. Kies vaste planten welke tegen een stootje kunnen. Hoe dikker het blad, hoe beter een plant tegen droogte kan.

Geef regenwater de ruimte

Een compleet verharde tuin, zorgt ervoor dat regenwater nergens naar toe kan en zo het al overbelaste riool in stroomt. Naast dat planten zorgen voor verkoeling, kan het regenwater tussen al dat groen ook weer beter in je tuin weglopen. Wil je niet een groter deel van je tuin indelen met planten, kies dan voor halfverharding. Water kan ook daar makkelijk doorheen wegzakken. Regenwater wat niet het riool instroomt, maar in de grond, zorgt voor een stijging van het grondwater en daarmee ook de kans dat je planten toekomstige hitte kunnen overleven.

Water voor later

Regenwater opvangen is ook heel belangrijk in een klimaatbestendige tuin. Het kost energie om leidingwater te zuiveren en naar onze huizen te pompen. Vang het water op voor later. Met dit regenwater kun je tijdens lange droge periodes je planten water geven. Benut daarom je daken en gevels beter en vang regenwater op dat op en om het huis valt. Hoe minder leidingwater we met zijn allen gebruiken, hoe meer energie en drinkwater we besparen.

Draag jij ook je steentje bij?