Hoosbui-proof!

Beplantingsplan Waspik

Het komt steeds vaker voor; extreme waterval in een korte tijd. Hoosbuien genaamd! Waar het vandaan komt? De één wijt het aan de klimaatverandering, de ander gelooft hier niet in. Dat we wat moeten met de afvoer van al het water op zo’n moment, is echter duidelijk. Goede afwatering zorgt ervoor dat woonkamers, kelders, straten en tuinen meer gespaard worden in de toekomst.

Wateroverlast voorkomen

Het is raadzaam om, bij aanleg van een nieuwe tuin, bij verandering van een bestaande tuin of bij het simpelweg willen voorkomen van wateroverlast rondom uw huis, stil te staan bij een aantal zaken en producten die de natuurlijke infiltratie vergroten.

  • Tegel eruit, plant erin! Maak van uw tuin geen compleet bestrate ‘concrete jungle’; ideaal is een verhouding van 30 procent bestrating tegen 70 procent beplanting.
  • Kies voor half-verharding bij de aanleg van tuinpaden. Denk hierbij aan split, grind, gravel, schelpen, cacaodoppen of houtsnippers; materialen die stevig genoeg zijn om over te lopen en tegelijkertijd het regenwater gemakkelijk doorlaten. Grindmatten zijn ook een goede optie, door deze matten zakt het overtollig water snel de bodem in zonder dat er spoorvorming of kuilen ontstaan als u erover loopt, fietst of zelfs met de auto er overheen rijdt.
  • Leg waar mogelijk (garage, schuur, tuinhuis) een groen dak aan; de beplanting hiervan vangt ook regenwater op.
  • Zorg voor een loss, luchtige bodemstructuur door, zeker bij een nieuwbouwhuis, de grond goed om te spitten en te verbeteren met compost/zand. Vraag hierbij altijd om advies.
  • Laat paden en het terras een klein beetje schuin aflopen. Eén centimeter per vierkante meter zodat het water naar de border, het gazon of in het afvoerputje loopt.
  • Vang regenwater op, dit kunt u later gebruiken om uw tuin te beregenen.

Heeft u behoefte uw tuinsituatie eens aan ons voor te leggen of wenst u meer informatie over natuurlijke infiltratietechnieken? Wij denken graag met u mee!