Cortenstaal. Duurzaam, ijzersterk en prachtig als bouwmateriaal in je tuin

Tuinonderhoud Sleeuwijk

Cortenstaal wordt steeds vaker toegepast in tuinen en parken. En dat is niet voor niets! Het roestige materiaal is duurzaam, prachtig om te zien en goed te combineren met planten en andere natuurlijke materialen als natuursteen en beton. Je ziet het dan ook terug in veel ontwerpen als plantenbakken, muren en buitenhaarden. Het materiaal heeft door de mooie bruine kleur een bijzonder warme uitstraling en is toepasbaar in zowel moderne tuinen als een meer rustieke. Om je een idee te geven wat je zoal met cortenstaal kan doen hebben ze in dit Ideabook op Homify de mooiste roestige ideeën voor je op een rij gezet.

Cortenstaal

Cortenstaal is een metaallegering en bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom is toegevoegd. Opvallend is de bruine roestkleur die ontstaat wanneer je het staal aan de buitenlucht blootstelt. Het materiaal gaat dan oxideren. De gevormde patinalaag beschermt het materiaal binnenin, waardoor het een zeer duurzaam en exclusief materiaal wordt.

De bewerking

Cortenstaal is goed om te vormen tot bijvoorbeeld een mooie rand langs de border van je tuin. Als je het plaatmateriaal op de hoeken met een slijptol inslijpt, kun je het materiaal met wat kracht goed buigen naar de vorm die je wenst. Wil je een plantenbak van cortenstaal of een ander groot object dan kun je deze beter laten maken door een specialist. Het bewerken van grote stukken staal vereist goed gereedschap en heel wat vakmanschap!

IJzersterk en duurzaam

Wil je een tuin met weinig onderhoud dan is cortenstaal een ideaal materiaal. De gevormde roestlaag aan de buitenkant beschermt het materiaal binnenin, waardoor cortenstaal een zeer duurzaam en exclusief materiaal is. Doorroesten is bijna niet mogelijk. Cortenstaal is ook ijzersterk en heeft met de roestbruine kleur een heel warme uitstraling.  De roestbruine kleur werkt als achtergrond en het harde materiaal vormen een prachtig contrast met het zachte groen van de beplanting.

Toepassing

Cortenstaal is op veel verschillende manieren toe te passen. Omdat het zo sterk is wordt het materiaal veel gebruikt in buitenruimten als erfafscheiding, een waterelement, tuinpad of plantenbak. In de tuin op de foto zijn  grote maatwerk cortenstalen plantenbakken toegepast om het parkeergedeelte te scheiden van de entree van het huis. Het groen en de verlichting in de tuin geven de cortenstalen bakken in de avond een prachtige zachte uitstraling.

Buitenhaard

Zoals we eerder al vertelden is cortenstaal sterk en onverwoestbaar. Tuinhaarden die gemaakt zijn van cortenstaal zullen in de loop der jaren verder roesten en alleen maar mooier worden. Buitenaarden van cortenstaal bestaan in alle vormen en maten. Van rustiek tot strak en van kunstzinnig tot origineel.

De buitenhaard van cortenstaal op de foto vormt het hart van het sfeervol ingerichte terras in een moderne gebruikerstuin met strakke vormgeving. Samen met de stijlvolle overkapping vormt de buitenhaard een mooi geheel.

Niet overal toepasbaar

Cortenstaal heeft veel voordelen. Het is sterkt, heeft een mooie roestbruine kleur, is duurzaam en toepasbaar in veel elementen. Cortenstaal is echter niet overal even handig om te gebruiken. Woon je binnen een straal van tien kilometer van de kust, dan kun je het staal beter niet gebruiken. Cortenstaal kan namelijk niet tegen zoute zeelucht. Belangrijk is ook dat het staal aan weer en wind blootgesteld wordt. Zo kan het materiaal een goede beschermlaag ontwikkelen en dit is van groot belang voor de duurzaamheid van het product. Tenslotte is het niet verstandig om een element van cortenstaal in het water te zetten. Dit komt de kwaliteit op lange termijn niet ten goede!

Neem voor meer toepassingen met cortenstaal ook eens een kijkje in dit Ideabook op Homify. Hier zie je dat het staal ook schitterend staat in een tuin met strandsfeer!