Een gezond gazon in drie stappen!

tuinidee

Overkapping achtertuin

Door mos, onkruid, maaien en het betreden van gras ontstaat er een vilt laag op het gazon. Een dunne laag van ongeveer één centimeter is goed, deze laag beschermt het gazon namelijk tegen hitte en verlies van water. Echter, als de laag zo dik wordt dat deze verstikkend werkt en daardoor water, licht en zuurstof er niet meer doorheen komen, is het tijd om het gazon te verticuteren.

Stap 1: verticuteren van het gazon

Verticuteren kan handmatig met een verticuteerhaak (erg intensief!), maar gemakkelijker werkt een verticuteermachine. Eerst moet het gras worden bevochtigd waarna het gras gemaaid kan worden. Stel daarna de verticuteermachine goed af zodat de messen ongeveer 1 á 2 centimeter diep in de bodem snijden. Verticuteer baan voor baan in de lengte en daarna in de breedte.

Tip! Vindt je de grote hoeveelheid mos in het gazon vervelend, dan kun je dit mos effectief bestrijden door het strooien van ijzesulfaat. Het mos zal afsterven waardoor het hierna eenvoudig uit de grasmat te verwijderen is. Het strooien van ijzers heeft wel een negatieve invloed op het bodemleven. Verticuteren kan 1 tot 2 weken na het strooien plaatsvinden.

Stap 2: beluchten van het gazon

Gazon beluchten is noodzakelijk. Eén of twee keer per jaar tot 8 cm diepte pluggen, resulteert in een actief bodemleven, meer zuurstof en een mooiere grasmat. Ook wordt het water sneller afgevoerd in de bodem, waardoor er minder snel verdichting van de bovenlaag ontstaat. Daarnaast wordt het wortelpakket geactiveerd om voedingsstoffen dieper uit de bodem te trekken waardoor ook in een drogere periode het gazon langer groen blijft.

Stap 3: kale plekken inzaaien en bemesten

Na het verticuteren kunnen kale plekken in het gazon ontstaan. Je kunt dan bijzaaien met speciaal daarvoor ontwikkelde zaden. Na het verticuteren het gazon goed bemesten is eigenlijk een ‘must’ om te zorgen dat het gras bij kan komen en er weer een mooie grasmat ontstaat. Een gezond bodemleven geeft minder kans op mos.

Heeft u vragen, tips of hulp nodig om uw gazon zomer klaar te maken? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag!