Onlangs verschenen in het AD:
Het is weer tijd de tuin water te geven, maar hoeveel en wanneer? Hovenier Ben de Rooy, met zijn neef Günther eigenaar van De Rooy Hoveniers, is er zuinig mee.
Hoe weet je dat het tijd is om je planten water te geven?
,,Het is een fingerspitzengefühl dat je moet ontwikkelen. Je kunt niet altijd aan je planten zien dat ze water nodig hebben. Slaphangende planten kunnen een teken zijn van droogte, maar planten worden ook slap als ze te veel water hebben gekregen. Twijfel je of je water moet geven, steek dan je vingers in de grond en voel hoe droog die is. Is de grond kurkdroog, dan heeft hij water nodig.
Een pas aangelegde tuin is een ander verhaal, maar in een bestaande tuin hoef je helemaal niet vaak te sproeien. Pas als het een paar weken achter elkaar 20 tot 25 graden Celsius is en droog, moet je aan de gang gaan. Bij 30 graden of hoger is één of twee keer per week water geven wel verstandig.’’
Hoeveel water geef je dan per keer?
,,Geef water tot de grond goed verzadigd is. Dat bereik je door twee keer achter elkaar water te geven. Maak eerst de grond goed nat. Voel na een uurtje met je hand in de grond of steek er een schepje in. Is de b0venste tien centimeter vochtig geworden, dan is het voldoende. Zandgrond heeft meer water nodig dan kleigrond, omdat kleigrond water beter vasthoudt. Laat de bodem daarna één tot twee uur met rust en maak de grond vervolgens nog een laatste keer helemaal nat.
Het is belangrijk om niet te vaak water te geven, omdat het planten lui maakt. Ze wortelen dan minder diep, waardoor ze niet de capaciteit hebben om water dieper uit de grond te halen. Je kunt beter één keer per week veel water geven dan elke dag een beetje.’’
En waarmee kun je dat water het beste geven?
,,Een sproeier is natuurlijk gemakkelijk in het gebruik. Maar daarbij komt veel water terecht op de bladeren, waardoor schimmels kunnen ontstaan. Ook verdampt een deel van het water al voordat het de plant raakt. Met een tuinslang heb je deze problemen niet: hiermee breng je het water direct op de aarde bij de wortels. De plant hoeft niet vochtig te worden, de wortels wel.
Ideaal is een druppelslang; een slang met gaatjes erin die je in je tuin laat liggen. Door de gerichte waterafgifte verbruik je veel minder water dan met een sproeier. Voor gras is een sproeier wel ideaal, want bevloeien is daarbij tijdrovend.’’
Doordat druppels een vergrootglas vormen, kunnen de bladeren verbranden als je overdag in de volle zon water geeft
Nemen we water uit de kraan of uit de ton?
,,Water uit een regenton is beter, ook voor het milieu. Kraanwater heeft een temperatuur van zo’n 4 à 5 graden Celsius. Als je dit geeft terwijl het buiten 30 graden is, krijgt de plant een temperatuurschok en dat is niet goed voor met name de groei. Water uit een regenton, of uit een sloot of vijver, is al redelijk op buitentemperatuur en daarom geschikter.’’
Kun je beter ’s avonds water geven dan overdag?
,,Vroeg in de avond is inderdaad beter. De zon is er dan af, waardoor er minder water verdampt dan overdag. Doordat druppels een vergrootglas vormen, kunnen de bladeren verbranden als je overdag in de volle zon water geeft, zeker als er chloor of andere chemicaliën in het water zitten.
Als je in de avond sproeit, is het belangrijk dat de bladeren kunnen drogen in verband met schimmelvorming. Houd bij de aanleg van je tuin rekening met de vochtbehoefte van een plant. Koop je een plant in het tuincentrum, kijk dan op het kaartje of hij in de zon, schaduw of halfschaduw hoort. Als een plant van nature ergens past, scheelt dat veel water geven.’’
Houd de grond vochtig
Bedek de bodem
Zorg dat er voldoende planten staan die de bodem bedekken, want daardoor is de verdamping minder. Zo droogt de grond minder snel uit en hoef je minder water te geven.
Parasol
Op een hete dag kun je een parasol over kwetsbare planten zetten. Bij jong gras is dit zeker nodig, want de aarde moet goed vochtig blijven.
Donker blad wil water
Over het algemeen geldt: hoe donkerder het blad van een plant, hoe groter de vochtbehoefte. Planten met grijze bladeren, zoals olijf en lavendel, kunnen juist goed tegen droogte.
Geul graven
Graaf om een boom of plant die veel water nodig heeft een ‘dijkje’ of ‘badkuipje’ bij de stam. Het water blijft hier langer in staan en loopt niet zo snel weg. Zet het eerst vol, wacht tot alles weg is en begiet dan nog een keer.