Breng je voortuin tot leven!

Het eerste wat je gasten zien zodra ze onderweg zijn naar jouw voordeur, de voortuin. Soms wordt de indeling van de voortuin over het hoofd gezien, terwijl het juist het visitekaartje van de woning is en alles zegt over jouw persoonlijkheid! Maar hoe creëer je een warm welkom?

Andere functie

Vaak heeft de voortuin een vele kleinere oppervlakte dan de achtertuin. Ook heeft de voortuin een hele andere functie. Waar de achtertuin een verlengde is van de woonkamer of de woonkeuken, een plek om in te ontspannen met een goed boek, een borrel te drinken met vrienden of te genieten van een diner bereid in de buitenkeuken, is de voortuin vaak functioneler. Er kan sprake zijn van een auto die op de oprit in de voortuin moet komen te staan, een plek om de fietsen van de kinderen of bezoekers te kunnen parkeren, moet er rekening gehouden worden met een goed begaanbare routing naar de voordeur en wordt er gebruik gemaakt van functionele verlichting.

Al met al meer punten waarmee rekening kan worden gehouden en een kleinere oppervlakte, waardoor de ruimte vaak lastiger is in te delen. Maar dat is voor ons zeker geen rede om een voortuin volledig te bestraten of te voorzien van grind!

Meerwaarde voor de woning

Thuis is waar je kunt ontspannen, waar je kunt genieten van je privacy en geborgenheid. Een plek die voelt als thuiskomen! De tuin en zeker ook de voortuin dragen bij aan die beleving.

Daarnaast kan een tuin het beste in de woning naar boven halen, maar zeker ook afbreken. Het is dan ook van groot belang dat de architectuur van de woning, de tuin en het interieur op elkaar aansluiten. Een contrast kan spannend zijn, maar het zijn drie elementen die niet los van elkaar kunnen worden gezien. Ze beïnvloeden elkaar namelijk. Door het werken met verschillende hoogtes van vaste planten, heesters en bomen creëer je sfeer en diepte in de tuin.

Goed voor het milieu

Naast dat een groene tuin in plaats van een “betonplaat”, een grotere meerwaarde heeft voor de woning, heeft het ook een meerwaarde voor het milieu. Zo werkt groen verkoelend, zorgt het voor een verbeterde afwatering van hemelwater en komen er vlinders, bijen en vogels af op de planten, waardoor het de biodiversiteit verbeterd.

Vaak krijgen we regelmatig als excuus dat de bewoners niet teveel tijd kwijt willen zijn met het bestrijden van het onkruid in de voortuin. Maar we kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat een onderhoudsarme tuin volgens ons bestaat uit veel groen. Hoe meer planten er bij elkaar staan, hoe minder onkruid kans krijgt om er tussendoor te groeien. Een grote bedekkingsgraad van gewenste planten, geeft minder kans voor de ‘ongewenste’ planten. Onkruid maakt zonder lucht en licht geen kans. Dus hoef je ook niet aan de slag met pesticiden of schoffel.

Ook benieuwd hoe je je voortuin tot leven kunt brengen? Doe inspiratie op via onze inspiratiepagina. Of neem contact op voor het maken van een “voor”tuinontwerp.