Schaduw…natuurlijk, parasol of schaduwdoek

tuinontwerp

Gelukkig kent ons kikkerland ook hele mooie zomerdagen. Tijdens deze dagen zoeken vele van ons ook graag de schaduw op.

Schaduw in de tuin

Aangezien de zon een natuurlijk element is waar we geen invloed op uit kunnen oefenen, dienen we bij het inrichten en ontwerpen van de tuin rekening te houden met de stand van de zon ten opzichte van de tuin en huis. Een tuin op het zuiden is in ons klimaat een kostbaar bezit, want schaduw kunnen we maken.  In het vroege voorjaar en late najaar is het nog heerlijk genieten van de eerste of de laatste zonnestralen. Het enige nadeel van een tuin op het zuiden in de zomer kunnen de hoge temperaturen zijn, waardoor het behoorlijk heet kan worden in de tuin.  Wij zorgen er dan ook voor, indien gewenst, dat we in een tuinontwerp dat we schaduw plaatsen creëren.

Schaduw kun je op een aantal manieren creëren. Bijvoorbeeld door het planten van bomen, dakbomen, heesters, leilindes, het plaatsen van een parasol of het gebruik van een schaduwdoek. Wij zetten ze voor u op een rij.

Natuurlijke schaduw

Het stamt al uit de tijd van Napoleon Bonaparte. Zoals te lezen is op wikipedia liet hij veel wegen aanleggen in Frankrijk en in de specificatie van die wegen stond dat er ook bomen aan weerszijden geplant moesten worden. Die leverden koele schaduw, waardoor soldaten gemakkelijker lange afstanden konden afleggen. Tevens wordt de wind erdoor getemperd.

Leilindes werden vroeger al gebruikt bij boerderijen. De boeren planten de leilinde langs de voorzijde van de boerderij. De voornaamste reden was dat de bomen koelte gaven in de voorkamer en de vaak daaronder gelegen melkput.

Vdakplatanenan deze oude wijsheden maken wij nog steeds gebruik in de tuin.

Door het planten van bomen, dakbomen, heesters, leilindes en klimplanten kunt u een fijne schaduwplek creëren. Een schaduwplek met sfeer, natuurlijk, passend bij uw tuin en schaduw creëren door het gebruik van natuurlijke elementen geeft  meer verkoeling dan een kunstmatig gecreëerde schaduw.  Onder een boom is het al snel een paar graden koeler dan onder een zonnescherm of parasol. Bladeren verdampen namelijk water, waardoor de omringende lucht afkoelt.

Naast een schaduwwerking ogen bijvoorbeeld dakbomen speels en een tikje eigenwijs, zorgen bomen voor een hoogtewerking in de tuin en een spannender zichtveld en geven klimplanten aan een pergola een mooi en romantisch effect.

Parasol

Een parasol zorgt voor een aangename schaduw. Ze zijn er in vele verschillende maten, kleuren, groottes en uitvoeringen.  Hij is over het algemeen goed verplaatsbaar, echter blijft men zitten met een grote voet op het terras. Welke helaas vaak in de weg staat.

Schaduwdoek

Anders dan bij een parasol zweven schaduwdoeken boven het terras, zonder dat deze in de weg staan. Sunsquare levert zon- en regenwering die steeds naar persoonlijke wensen gemaakt wordtschaduw Daarbij worden hoogwaardige materialen verwerkt. De daadwerkelijke positionering van het doek wordt samen met de gebruiker op locatie bekeken en bepaald. Een doek kan in diverse kleuren en kwaliteiten geleverd worden en kan zelfs bedrukt worden in de huisstijl van een bedrijf.

Een schaduwdoek past zich perfect aan de omgeving aan. De strakke vormgeving van de steunen en het doek maakt dat dit systeem past bij zowel oude als nieuwe architectuur. U kunt met een schaduwdoek diepte of luchtigheid creëren, een mediterrane sfeer neerzetten of juist een klassieke stijl.

Met één opstelling kan een schaduwoppervlakte tot 70 m2 gerealiseerd worden. Grotere terrassen worden door meerdere opstellingen overkapt. Sunsquare kan  vrijstaand, aan de wand of in een combinatie van beide gemonteerd worden. Geen storende parasolvoeten meer, maar een vrije ruimte.

Wilt u meer informatie over de diverse mogelijkheden. Dan nodigen wij u graag uit in onze eigen bedrijfstuin, zodat u de natuurlijke schaduw en het schaduwdoek zelf kunt ervaren.