Heeft u last van de taxuskever in de tuin?
Heeft u last van de taxuskever in de tuin? Helaas veroorzaakt de taxuskever, ook wel gegroefde lapsnuitkever genoemd, flinke schade in de Nederlandse tuinen. De taxuskever eet van het blad en de larve eet van de wortels. Voor een goede beheersing van de plaag is bestrijding van zowel de kevers als de larven noodzakelijk.
Biologie
De taxuskever is zwart van kleur, hebben een gegroefd, mat zwart schild met gele vlekjes op de dekschilden. De kever is ongeveer 9 tot 11 millimeter groot.
De taxuskever leeft een verborgen bestaan. De taxuskever is met name ’s nachts actief. Overdag verbergen de kevers zich onder bladeren, stukken hout en dergelijke. Hij kan niet vliegen of rennen. Taxuskevers hebben geen paring nodig om zich te vermenigvuldigen. De onbevruchte eieren worden rechtstreeks op de wortelhals van de plant afgezet, waarna zich een larve vormt, welke zich verpopt tot kever. Het zijn alleseters. Zodra de kever is ontstaan, begint deze zich te voeden met bladeren van diverse gewassen, zoals taxus, rhododendrons, hedera’s, prunus lusitanica, virbunum, eonymus, fruitdragende gewassen en met bladeren van niet groenblijvende planten. De larven veroorzaken de meeste schade. Jonge larven voeden zich voornamelijk met de haarwortels. Oudere larven eten aan de grotere wortels en tasten de stengelbasis aan. Hierdoor stopt de sapstroom, wordt de plant geel en verdort tenslotte. De taxuskever leeft 1 tot 3 jaar. De laatste 5 jaar zien we, zelfs bij vorst, dat de taxuskever buiten in de winter kan overleven. Voorheen konden volwassen taxuskevers alleen in kassen overwinteren.
Levenscyclus van de taxuskever
Vanaf half maart tot begin juni zijn de larven actief en vreten zij aan de wortels, in deze periode zijn de larven goed te bestrijden. Vanaf half april tot eind juni verpoppen de larven. Van half mei tot begin oktober is de taxuskever actief en vreten ze aan de planten. Begin juni tot begin oktober leggen de vrouwtjes hun eieren. Vanaf half juli tot begin november zijn de larven actief en eten aan de wortels van de planten. In deze periode zijn de larven goed te bestrijden. Vanaf begin november gaan de larven in rust.
Bestrijding van de taxuskever
De taxuskever is snel en effectief te bestrijden met parasitaire nematoden, ook wel aaltjes genoemd. Ze bouwen geen resistentie op en zijn daardoor onbeperkt inzetbaar en zijn veilig voor de gebruiker. De taxuskever is het best te bestrijden met het product Larvanem. Larvanem bevat het nuttige aaltje Heterorhabditis bacteriophora en is effectief tegen larven en poppen van de taxuskever. Bij Larvanem dient de bodemtemperatuur minimaal 12 graden te zijn, anders doet de aal niks. Zorg voor voldoende water bij het toepassen van het middel, de larven zitten nl. ook vaak in de kluit. Na toepassing zoeken de aaltjes naar de larven en dringen deze binnen. De larven sterven binnen enkele dagen.
Tevens kan de taxuskever bestreden worden met Bio 1020. Bio 1020 is een schimmel op een rijstkorrel. Deze schimmel werkt breed op bodeminsecten en tegen de taxuskever in het bijzonder! Dit middel kunt u door de grond harken, hierdoor is de kans groot dat de taxuskever in contact komt met de schimmel. De schimmel blijft maanden in de grond werkzaam, wachtend op contact met de larven of volwassen kevers. Bio 1020 werkt het meest optimaal bij een bodemtemperatuur van 15 tot 30 graden.
Pak de bestrijding tijdig en goed aan!
Zodra de kever zichtbaar wordt dien je te beginnen met de bestrijding ervan. Schakel hiervoor de meest dicht bijzijnde hovenier in. Hier kun je Larvanem bestellen of online bestellen en deze zelf toedienen of door de hovenier laten uitvoeren. Hou de aanwijzingen op de verpakken aan en hou hierna de grond goed nat, de aaltjes moeten blijven ‘zwemmen’. Tevens is het van belang om als de cyclus opnieuw begint en dus de larven weer actief worden, weer de Larvanem toe te dienen, daar de Larvanem de larven bestrijd en dus zorgt dat er geen nieuwe kevers komen.