taxuskever bestrijden

Heeft u last van de taxuskever in de tuin?

Heeft u last van de taxuskever in de tuin? Helaas veroorzaakt de taxuskever, ook wel gegroefde lapsnuitkever genoemd, flinke schade in de Nederlandse tuinen. De taxuskever eet van het blad en de larve eet van de wortels. Voor een goede beheersing van de plaag is bestrijding van zowel de kevers als de larven noodzakelijk.

Biologie

De taxuskever is zwart van kleur, hebben een gegroefd, mat zwart schild met gele vlekjes op de dekschilden. De kever is ongeveer 9 tot 11 millimeter groot.
De taxuskever leeft een verborgen bestaan. De taxuskever is met name ’s nachts actief. Overdag verbergen de kevers zich onder bladeren, stukken hout en dergelijke. Hij kan niet vliegen of rennen. Taxuskevers hebben geen paring nodig om zich te vermenigvuldigen.  De onbevruchte eieren worden rechtstreeks op de wortelhals van de plant afgezet, waarna zich een larve vormt, welke zich verpopt tot kever. Het zijn alleseters. Zodra de kever is ontstaan, begint deze zich te voeden met bladeren van diverse gewassen, zoals taxus, rhododendrons, hedera’s, prunus lusitanica, virbunum, eonymus, fruitdragende gewassen en met bladeren van niet groenblijvende planten. De larven veroorzaken de meeste schade. Jonge larven voeden zich voornamelijk met de haarwortels. Oudere larven eten aan de grotere wortels en tasten de stengelbasis aan. Hierdoor stopt de sapstroom, wordt de plant geel en verdort tenslotte. De taxuskever leeft 1 tot 3 jaar. De laatste 5 jaar zien we, zelfs bij vorst, dat de taxuskever buiten in de winter kan overleven. Voorheen konden volwassen taxuskevers alleen in kassen overwinteren.

Levenscyclus van de taxuskever

Vanaf half maart tot begin juni zijn de larven actief en vreten zij aan de wortels, in deze periode zijn de larven goed te bestrijden. Vanaf half april tot eind juni verpoppen de larven. Van half mei tot begin oktober is de taxuskever actief en vreten ze aan de planten. Begin juni tot begin oktober leggen de vrouwtjes hun eieren. Vanaf half juli tot begin november zijn de larven actief en eten aan de wortels van de planten. In deze periode zijn de larven goed te bestrijden. Vanaf begin november gaan de larven in rust.

Bestrijding

De taxuskever is snel en effectief te bestrijden met parasitaire nematoden, ook wel aaltjes genoemd. Ze bouwen geen resistentie op en zijn daardoor onbeperkt inzetbaar en zijn veilig voor de gebruiker. De taxuskever is het best te bestrijden met het product Larvanem. Larvanem bevat het nuttige aaltje Heterorhabditis bacteriophora en is effectief tegen larven en poppen van de taxuskever. Bij Larvanem dient de bodemtemperatuur minimaal 12 graden te zijn, anders doet de aal niks. Zorg voor voldoende water bij het toepassen van het middel, de larven zitten nl. ook vaak in de kluit. Na toepassing zoeken de aaltjes naar de larven en dringen deze binnen. De larven sterven binnen enkele dagen.

Tevens kan de taxuskever bestreden worden met Bio 1020. Bio 1020 is een schimmel op een rijstkorrel. Deze schimmel werkt breed op bodeminsecten en tegen de taxuskever in het bijzonder! Dit middel kunt u door de grond harken, hierdoor is de kans groot dat de taxuskever in contact komt met de schimmel. De schimmel blijft maanden in de grond werkzaam, wachtend op contact met de larven of volwassen kevers. Bio 1020 werkt het meest optimaal bij een bodemtemperatuur van 15 tot 30 graden.

Neem voor meer informatie of hulp bij de bestrijding van deze taxuskever contact met ons op, samen zullen we de ‘strijd’ aangaan 😉

12 antwoorden
 1. Pieter Zandbergen
  Pieter Zandbergen zegt:

  Enkele malen aaltjes , knoflook tomaat in de grond geprobeerd,maar helaas geen effect ,
  Weet u een oplossing??
  Met vrgroet
  Pieter.Zandbergen

  Beantwoorden
  • De Rooy Hoveniers
   De Rooy Hoveniers zegt:

   Aaltjes is echt de beste oplossing. Echter is het daar nu te koud voor. Zoals in het artikel omschreven staat, dient de temperatuur tussen de 15 en 30 graden te zijn.

   Beantwoorden
 2. Margreet Abrahamsen
  Margreet Abrahamsen zegt:

  Al 2 jaar heb ik veel last van de taxuskever, zowel in de voor- (12 m2) als in de achtertuin (80 m2). Bij navraag blijkt dit in de hele buurt zo te zijn. Vorig jaar heb ik aaltjes gebruikt, maar nu heb ik weer de larven in mijn tuin gevonden.
  Wat kan ik het beste doen?

  Beantwoorden
  • De Rooy Hoveniers
   De Rooy Hoveniers zegt:

   Planten waar taxuskevers niet van houden zijn bieslook, knoflook en tomatenplanten. Maar helaas is de sierwaarde van deze planten niet heel groot. Ons advies is om de aaltjes te gebruiken om de taxuskever te bestrijden.

   Beantwoorden
 3. Friedus
  Friedus zegt:

  Ik heb ook gigantisch last van die taxus kever larve , op het bedrijf waar ik werk hebben we proeven gedaan om die beesten te bestrijden ,maar aangieten met calypso werkt fantastisch. Tegen volwassen kevers werkt weinig, die schimmel lijkt mij wel oké.

  Beantwoorden
 4. Valentina
  Valentina zegt:

  Hoi ik vind ze altijd in mijn huis vreselijk .In de woonkamer of in de gang .In de woonkamer heb ik de schuifpui vaak open en de gang de voordeur .Zouden ze vandaar komen ?Of kunnen de poezen ze ook meenemen van buiten ?
  Zolang het maar niets is wat in huis groeit ,want dan ga ik verhuizen en dan zo hoog mogelijk 😊

  Beantwoorden
  • De Rooy Hoveniers
   De Rooy Hoveniers zegt:

   Het is zeker niet iets wat binnen groeit, maar buiten. Ze lopen naar de tuin toe, dus kunnen ook naar binnen. Helaas kunnen ze door smalle kiertjes naar binnen. Helaas hebben wij hier tot op heden nog geen goede methode voor gevonden om deze tegen te houden of te bestrijden.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *