Slakken, hoe kom je ervan af? Maar ze hebben ook nut!

Met blote voeten over het tuinpad, in deze tijd van het jaar niet echt verstandig 😉 De slakken bekruipen de tuinpaden, eten aan de planten in de border en smullen van de moestuin. Waar komen ze toch vandaan? En…hoe kom je ervan af? Maar ze hebben ook nut!

Eén slak kan 600 eitjes per jaar produceren. Daar hebben ze geen andere slak voor nodig, want de meeste zijn tweeslachtig. Ze leggen die eitjes in groepjes van 15 tot 50 stuks in de bodem of onder plantenafval. De eitjes komen uit als het warm en vochtig is. Tijdens natte zomers kunnen er makkelijk 3 of 4 generaties slakken zijn.

Nut van de slak

Veel mensen hebben een hekel aan slakken, ze eten aan planten, zien er vies uit en naaktslakken kunnen slecht zijn voor kinderen of huisdieren. Het slijm wat de slak afscheidt, kan in de maag voor problemen zorgen.

Echter maakt een slak deel uit van het ecosysteem van je tuin. Slakken zijn vooral de grote opruimers in de natuur. Het voedsel van de slak bestaat voor een groot deel uit dode bladeren, maar helaas hebben ze een grotere voorkeur voor vers groen. Ook dode dieren als regenwormen en andere slakken worden gegeten. Daarnaast zijn de slakken op hun beurt weer voedsel voor vogels en egels in de tuin.

Wil je toch van de slakken af?

Voor mensen die toch van de slakken af willen, onderstaand de meest ‘vriendelijke’ manieren;

  • Slakken rapen: ’s Avonds na een regenbui in de tuin slakken rapen. Ook kun je regelmatig de planten zelf nakijken en controleren op de aanwezigheid van slakken en daarna uitzetten in de natuur.
  • Slakken lokken: Slakken kunnen ook gelokt worden. Slakken kun je lokken met omgekeerde citrusvruchten of meloenen die de slakken leegeten en als schuilplaats beschouwen. De volgende ochtend kun je de slakken er zo uithalen.
  • Biervallen: Lege bakjes die je ingraaft tot de rand op grondhoogte is en daarna half vult met bier. De slakken gaan naar het bier toe, vallen in de bakjes en gaan dood.
  • Legmeel: Legmeel (kippenvoer) vinden slakken nog lekkerder dan bier. Graaf hierbij ook lege bakjes in op grondhoogte, ze vallen in de bakjes en gaan dood.
  • Afschrikken: Een andere manier van slakken bestrijden is om producten waar slakken niet van houden rondom de vraatgevoelige planten te leggen. Slakken hebben een hekel aan koffiedik, fijngemalen eierschalen of schelpen. Ook houden ze niet van droge grondsoorten zoals grind. Dit rondom de planten leggen kan dus helpen de slakken op afstand te houden.
  • Nematoden: Nematoden zijn piepkleine aaltjes die in de grond op zoek gaan naar slakken, die binnendringen en zich daar voortplanten. Ze parasiteren op de slak, die daardoor stopt met eten en sterft. Nematoden werken vooral goed tegen naaktslakken, omdat die zich overdag op of onder de grond schuilhouden. Na 1 tot 2 weken gaat de nieuwe generatie nematoden op zoek naar andere naaktslakken. Nematoden kun u kopen bij het tuincentrum.

Uit navraag is gebleken dat nematoden in de meeste gevallen het beste hun werk doen en je hiermee dus de slakken het beste kunt bestrijden.