Rond-de-Grote-Groene-Tafel-sessies: Growing stong, in welke richting?
Voor de derde keer op rij vinden er tijdens GrootGroenPlus de Rond-de-Grote-Groene-Tafel-sessies plaats. Aan de hand van het beursthema Growing Strong wordt met vakgenoten de toekomst van het groen onder de loep genomen.
Vrijdag – dag van de hovenier/tuinarchitect
Wat is de toekomst van de tuin?
Hoe ziet de toekomstige tuin eruit? Wordt die weer groener en het sortiment breder? Hoe hou je groenkennis op peil en spelen concepten en kwekers hierbij een rol? Moeten kwekers intensiever contact zoeken met hoveniers en ontwerpers? Moeten kwekers bij planten meer inzetten op weerbaarheid? Wat is de rol van Milieukeur, Groenkeur en andere certificeringen? Hoe ga je om met chemische middelen, is duurzaamheid belangrijk? Deze en meer vragen worden besproken met verschillende tafelgasten.
Dirk van der Poel van Groenseizoen wil zich als jonge ontwerper onderscheiden. Hij zoekt daarbij partijen op als Borek, Domani en Marcel Wolterinck. In de toekomst gaat technologie volgens hem een grote rol spelen. “Denk aan de domotica-systemen voor binnenshuis. Dat wordt ook voor buiten toepasbaar.” Bij de inrichting van de tuin ziet hij vooral een verandering naar wildere borders. “Gebruikten we eerst nog grote vlakken lavendel, nu komt er ruimte voor meer soorten door elkaar.”
Ben de Rooy, mede-eigenaar van De Rooy Hoveniers bv en voorzitter van het collectief Tophoveniers, benadrukt kwaliteit en originaliteit. “Over mooi en goed werk wordt gepraat.” Verder is naar de voorgrond treden belangrijk. “Meedoen met de competitie Tuin van het Jaar en lid zijn van Tophoveniers zijn daarvan voorbeelden. Zo’n collectief werkt als een klankbord, samenwerken maakt je beter!” Ook hij voorspelt voor de toekomst meer groen en minder eentonige beplanting. “Het eerste vanwege de stijgende wens naar natuurbeleving. Het tweede vanwege problemen bij in grote aantallen gebruikte planten, denk aan buxusmot en taxuskever.”
Michel Lafaille van Het Ontwerpinstituut raadt hoveniers en ontwerpers een meer adviserende dan verkopende rol aan. “Ze gaan nog te veel uit van het wat er voor handen is en wat de opdrachtgever vraagt. Terwijl de gemiddelde opdrachtgevers zijn vraag baseert op wat hij gelezen of gezien heeft. Kennis over planten, materialen, techniek en compositie moet meer gedeeld worden.”
Met het concept Topheesters wil Peter van Rijssen van Plantipp een brug slaan tussen veredelaars, kwekers en hoveniers. “Hoveniers hebben meestal niet de kennis. Wij willen ze ontzorgen, van hun tuinen een succes maken met het juiste sortiment.”