Eten uit eigen tuin

Groente en fruit uit eigen tuin smaken gewoon beter! Voor de liefhebber en ook zeker leuk om met de kinderen te doen. En niet alleen in een grote tuin, maar ook in een kleine tuin heel goed mogelijk. Maar hoe creëer je de ideale omstandigheden?


Hoe te beginnen

Een klein stukje tuin is overzichtelijk om mee te beginnen. Zelfs in potten en bakken of een vierkante-meter-tuin kunt u al een groot aantal kruiden en groentes planten. Vul deze bakken met potgrond met toegevoegde biologische meststoffen. Op de bodem van de bak is het verstandig om een worteldoek te leggen. Zet tevens de bak of pot van de grond i.v.m. mieren.

Heeft u meer ruimte dan kunt een groter stukje grond of zelfs een kasje neerzetten. Let hierbij er wel op dat werken in de volle grond wel wat moeilijker is. Onze tuingrond is niet ideaal i.vm. het zuurstof en de waterhuishouding. Het advies is dan ook deze vaker te voorzien van compost. Tevens zal de grond vaker bewerkt moeten worden om los en luchtig te zijn.


Plaatsbepaling

De meeste moestuinplanten geven de voorkeur aan een beschutte plek (tegen de koude wind) in de zon. In een kas zijn de planten natuurlijk fijn beschut, zorg er echter voor dat het in de kas niet te warm wordt en dat u voldoende water geeft. In een kas kunt u ook al vroeg in het voorjaar beginnen met zaaien .


Beplantingsplan

Makkelijke planten om mee te beginnen zijn sla, andijvie, courgette, sperziebonen, wortels en sperziebonen. Vergeet ook vooral de eetbare bloemen en kruiden niet, waarmee u de zelfgekweekte sla op smaak kan brengen en opfleuren. En vergeet natuurlijk het fruit ook niet, zoals aardbeien, bessen, bramen en druiven, die prima in een border kunnen staan.

Om ervoor te zorgen dat moestuinplanten een grote opbrengst hebben en gezond blijven, is het nodig om wisselteelt toe te passen. Ziektekiemen bouwen zich in de loop der jaren op. Het op tijd wisselen voorkomt ziektes. Tevens nemen planten vaak dezelfde soort meststoffen op uit de grond en zal de plant als hij langer op dezelfde grond staat teruglopen in opbrengst.

Om wisselteelt te kunnen toepassen is het verstandig rekening te houden met het indelen van de ruimte en indien mogelijk de grond in 6 delen op te splitsen, zodat u elk jaar een andere soort groente kan kweken op een ander stukje grond. Voor de wisselteelt zijn er 6 verschillende groepen planten nl.;
1. wortelen, uien en knolgewassen
2. vruchtgewassen zoals komkommer, courgette en pompoen
3. bladgewassen, dit zijn alle slasoorten, andijvie en spinazie
4. aardappelen en tomaten
5. peulgewassen, zoals sperziebonen en doperwten
6. koolsoorten en radijsjes

Er is natuurlijk ook niets lekkerder dan fruit uit eigen tuin. Ook in een kleine tuin kan een fruitboom geplant worden. Een leiboom past ook in een kleine tuin. Ook kunnen patiofruitbomen met een lage stam ook in een ruime pot of bak.


Water geven

Planten hebben water nodig om te kunnen groeien! Ook de planten in de moestuin. Geen plantjes die net geplant zijn ruim water bij het planten en zorg ervoor dat bij het zaaien het zaad de eerste dagen niet uitdroogt. In hete periodes zal er extra water gegeven moeten worden. Vaak lijkt het dat er na een zomerbuitje voldoende water is gevallen, echter is vaak alleen oppervlakkig. Controleer ook of de bodem op zo’n 10 tot 20 cm diepte ook vochtig is.


Ongewenste mee-eters

Helaas gaan vaak allerlei insecten, vogels en ander ongewenste mee-eters met uw zelfgekweekte fruit en groentes aan de haal. Natuurlijk zijn er genoeg pesticiden te koop, maar je kunt beter een natuurlijk bestrijdingsmiddel gebruiken dat ongewenste insecten uit de weg helpt en gewenste insecten, zoals bijen, juist met rust laat. Denk bijvoorbeeld aan een potje met bier in de grond om slakken te lokken. En aan een net over het fruit en de groentes die in trek zijn bij de vogels.

Tuinonderhoud Dussen