Kruidentuin

Tuinieren met kruiden is helemaal hip. Kook je graag met verse kruiden? Dan is het een must om een kruidentuin aan te leggen. Wat is er nu leuker en lekkerder dan het kweken van kruiden in je eigen tuin? Een kruidentuin vraagt daarbij niet heel veel ruimte en kun je kweken in potten op je balkon of terras.

Wat is een kruid?

Kruiden zijn alle planten die een aangename geur hebben en worden gebruikt voor de bereiding van geurstoffen, planten met een geneeskrachtige werking en alle planten die voor het gebruik in de keuken geschikt zijn.  Wij gaan verder in dit artikel verder in op kruiden die geschikt zijn voor in de keuken.

Waar zet ik mijn kruidentuin?

Uiteraard is het het handigst om je kruidentuin dicht bij huis en (buiten)keuken aan te leggen. Daarnaast hebben kruiden een zonnige, warme standplaats nodig. Denk hierbij ook aan bakken of zakken aan de muur.

De meeste tuinkruiden groeien het best in een pot of bak met vakverdeling. Vul de potten of bak met zaai- en stekpotgrond. Als de kruiden erin staan is het vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende water.

Het is het makkelijkst om voor vaste planten te kiezen. Deze sterven in de winter bovengronds helemaal af, maar lopen in het voorjaar weer uit.

Kruiden oogsten

Je kunt kruiden het best oogsten op een droge dag. Het lekkerst zijn de blaadjes die in het voorjaar zijn geplukt of in de nazomer. Als het aroma het belangrijkste is, zoals bij Rozemarijn, salie en citroengras, kun je ze heet beste rond het middaguur plukken, omdat ze dan de meeste olie bevatten. Zaden oogst je in de late namiddag of vroege avond, wanneer de plant zo droog mogelijk is.

Kruiden bewaren

Toch een beetje teveel kruiden geknipt? Haal de onderste blaadjes van de stelen en ze het boeketje in een glaasje met een laagje water. Doe er een plastic zakje overheen, bind dicht en zet het glaasje in de koelkast. Zo blijven de kruiden lang knapperig en vers. Je kunt er ook voor kiezen om de kruiden in te vriezen. Spoel de kruiden hierbij na het plukken af onder de ijskoud water en droog ze af. Maak er een pakketje van in een diepvrieszak of bakje. Haal de ingevroren kruiden uit die je nodig hebt, je hoeft ze hierbij niet te ontdooien. De andere manier is een ijsblokjesvorm vullen met kruiden en water. Was en hak de kruiden fijn alvorens je de ijsblokjesvorm vult. De bevroren blokjes kun je per kruid in een diepvrieszak ongeveer 6 maanden in de vriezer bewaren.

Zachte kruiden (basilicum, peterselie, bieslook, dille, salie, etc.) zijn lekker in boter of pesto. Was en hak de kruiden die je lekker vindt fijn en meng ze door de zachte roomboter of vijzel ze met wat olie en pijnboompitten. Ook dit kun je invriezen door het vullen van de ijsblokjesvorm.

Ook kunt u ervoor kiezen om de kruiden te drogen, hierbij kun je de bosjes kruiden opbinden met draad of garen en op een warme, droge, goed geventileerde plaats hangen. De droogtijd verschilt per kruid, maar duurt één tot twee weken.

Natuurlijk kun je de overgebleven kruiden ook gelijk verwerken in een kruidenazijn, kruidenboter, kruidenolie of pesto.

Kruidenazijn
Schenk de azijn in een afsluitbare glazen pot en voeg hier naar smaak de kruiden aan toe. Pel de knoflook. Voeg ook naar smaak chilivlokken, mosterdzaad en knoflook toe. Deze kruidenazijn blijft lang goed.

Kruidenolie
Hak de kruiden. Schenk de olie in een afsluitbare glazen pot en voeg hier naar smaak de kruiden aan toe. Pel de knoflook. Schil de citroen en voeg naar smaak citroenschil en knoflook toe. Deze olie blijft lang goed en is lekker voor over een salade of als brood-dip.

Kruidenboter
Pel en hak de knoflook. Hak de kruiden. Meng de kruiden en knoflook met de boter. Rasp de citroen boven de boter en breng op smaak met een beetje zout. Klop het geheel tot alles goed is gemengd. Schep de boter op vetvrij papier en rol het op. Deze kruidenboter kan je op deze manier goed in de vriezer bewaren.

Kruidenpesto
Hak de kruiden. Rasp de kaas en voeg toe aan de kruiden. Pel en hak de knoflook. Voeg naar smaak de walnoten en knoflook toe. Voeg de olie toe en breng eventueel op smaak met een beetje zout. Pureer het geheel met de staafmixer tot een smeuïge massa.

Heeft u misschien nog een lekker recept met kruiden uit eigen tuin?