Is uw tuin al klaar voor de winter?

Sneeuw in de tuin

Het groen van de bomen maakt geleidelijk plaats voor allerlei kleuren en het duurt niet lang meer of de bladeren gaan vallen. De dagen worden korter, de geuren van de herfst zijn overal aanwezig en paddenstoelen steken de kop op. Het najaar doet haar intrede. Hoewel oktober nog weleens een korte nazomertoegift geeft, is het toch verstandig om de tuin voor de kerst volledig klaar te maken voor de koude seizoenen. Je weet immers nooit wanneer Koning Winter de kop op steekt…   Graag geven wij u wat praktische tips!

Bladeren vallen

Wanneer de bladeren van de bomen vallen, bedekken ze vaak de bodem van de tuin. In de borders is dit een goede zaak. Het bladerdek zorgt voor een mooie ‘antivries’ laag en beschermt tegen uitdrogen en vorst. Wel hebben bepaalde onderliggende planten extra moeite om aan licht te komen. Zorg daarom dat de bladeren daar tijdig worden verwijderd. Ook doe je er goed aan om het onkruid weg te halen. In één moeite kunnen dan meteen de nieuwe bloembollen worden geplant die in het voorjaar weer voor gezelligheid en kleur in de tuin zorgen.
Zolang het niet vriest kunnen tot eind  maart nog heesters, rozen, bomen en vaste platen geplant worden. Dek de pas geplante planten goed af en geef ze extra water. Moeten niet-vorstgevoelige bladverliezende struiken en klimplanten worden verplant, doe dit dan als de bladeren zijn gevallen en de plant in rust is.

Gazon

Daar waar je in de zomer het gras regelmatig maait, is dit met de lagere temperaturen en minder zon ook minder vaak nodig. Maai het gras dus maar beperkt zodat het niet beschadigt. Zitten er kale plekken in het gazon? Dan doet het strooien van graszaad op deze plekken wonderen. Ook een extra najaarsbemesting uitgevoerd door één van de Tophoveniers zal uw gazon erg kunnen waarderen.

Winterklaar maken

Extra praktische, korte tips zijn:

  • Bescherm rododendrons, azalea’s en hortensia’s aan de voet tegen de kou (bv. Met gevallen blad van de bomen)
  • Bind hoge grassoorten, zoals pampasgras, bij elkaar en bescherm de kluit
  • Maak potten en kuipen schoon en zet ze op hun kop of berg ze vorstvrij op
  • Sluit buitenkranen af
  • Snoei zuurstofplanten in de vijver en haal bladeren uit de vijver
  • Houd de vijver ijsvrij en voorkom hierdoor de ontwikkeling van biogassen
  • Tot slot: maak voederplaatsen voor de vogels!

Heeft u geen groene vingers en wilt u het winterklaar maken van de tuin liever aan een vakman overlaten? Wij nemen u het werk graag uit handen. Tegen het verlaagde belastingtarief van 6% op de arbeidskosten voor onder andere het onderhouden van tuinen (bij een woning ouder dan twee jaar).

Dat is mooi meegenomen!