Genieten van je tuin in de winter

Je tuin hoeft in de winter helemaal niet saai, kaal of kleurloos te zijn! Zorg bij de realisatie van de tuin ervoor dat de tuin ook in de winter uitnodigt om naar buiten te gaan en te genieten.

Kies de juiste beplanting

Een tuin kan ook in de winter heel aantrekkelijk zijn! Doordat vaste planten bovengronds afsterven en bomen en heesters hun blad laten vallen, komen de lijnen van hagen, die vaak de ruimtelijke indeling vormen, weer meer in het zicht. Daarnaast geven vaste planten met een wintersilhouet (zoals de Phlomis, Verbena, Eupatroium en Veronicastrum) , welke sterk genoeg zijn om in de winter niet in te storten, een mooi contrast. Denk aan uitgebloeide bloemaren, zaaddozen en pluizen. Grassen (zoals de Molinia, Calamegrostis en Carex) zijn hierbij een regelrechte must, ze houden het uitzonderlijk lang vol en met hun verdroogde bloeipluimen zien ze er met een laagje sneeuw of rijp sprookjesachtig uit.

Aangename voor mens en dier

In de winter is voedsel en beschutting voor vogels, egels en insecten schaars. Naast het esthetische aspect bieden planten in de winter een aangename schuilplaats voor veel insecten en ander klein gedierte. Ook kunnen ze een bron van voedsel zijn, waarbij vogels zichzelf tegoed kunnen doen aan de planten met opvallende bessen en achtergebleven zaden. Egels kruipen graag weg in een hoop bladeren voor hun winterslaap.

Redenen genoeg om planten met een wintersilhouet te laten staan en pas in februari of maart de overblijfselen pas op te ruimen!

De juiste verlichting

De dagen zijn in de winter kort, maar door het kiezen van de juiste verlichting op de juiste plaats verlicht je je tuin zowel functioneel als sfeervol en kun je zelfs vanuit je warme woonkamer genieten van je tuin! Goede verlichting aanbrengen in de tuin is een vak apart, maar wanneer een lichtplan klopt creëer je gemakkelijk en snel zicht, maar ook sfeer en veiligheid.

Tap je kraan af! 

Als laatste onze belangrijkste tip voor de winter, tap je buitenkraan af! Dit om je buitenkraan te beschermen tegen vorst. Tap je de buitenkraan niet af, dan heb je kans dat de waterleiding knapt!

Bel ons gerust voor wat winters advies! Graag wensen wij u hele fijne feestdagen en een groen en gezond 2024!