Is uw tuin veilig voor uw jonge kinderen?

Kindveilige tuin

De tuin is een ontzettend interessante plek voor jonge kinderen baby’s. Ze kijken hun ogen uit, er beweegt en krioelt vanalles, er groeien kleurrijke bloemen, planten, vruchten. De tuin, een prachtplek, maar helaas toch ook vol risico. Waar moet je op letten wanneer je kleintje de wereld van de tuin aan het verkennen is? Voor welke giftige planten moet je uitkijken?

Zandbakken en speeltoestellen

Uiteraard dien je bij de aanschaf van een zandbak of speeltoestel erop letten dat deze voldoen aan kwaliteitseisen, zodat de veiligheid gegarandeerd kan worden. Zorg ervoor, dat de toestellen stevig verankerd zijn in de grond, zo voorkom je dat toestellen omvallen.
Als ondergrond kun je het beste kiezen voor een zachte ondergrond zoals gras, zand of een rubberen mat. Controleer voor gebruik ook altijd zelf nog het toestel.

Ook bij trampolines is het van belang goed op te letten of alles goed bevestigd is. Controleer voor gebruik altijd of het vangnet goed op zijn plaats en vast zit. Om de afstand tot de grond te verlagen kun je er ook voor kiezen om de trampoline in te graven. Dit zorgt er tevens voor dat de zichtlijnen in de tuin behouden blijven en het zicht dus niet belemmerd wordt door een opvallen opstakel. Trampolines zijn niet geschikt voor hele jonge kinderen. Toezicht bij een trampoline wordt altijd aangeraden. Tijdens de gebruikersperiode zelf is het ook van belang om regelmatig te checken of het materiaal nog werkt zoals het zou moeten, geen beschadigingen heeft en goed vast zit. Zoals bijvoorbeeld de stootrand van de trampoline.

Let bij een zandbak erop dat het materiaal waar deze van gemaakt is goed glad is, om splinters en schaafwonden te voorkomen. Ook mag het materiaal niet te heet worden in de zon, zodat verbranding in de zomer voorkomen kan worden. Een zandbak mag niet te hoog zijn, zodat het kind er veilig uit kan klimmen. Het is fijn als een zandbak afgesloten kan worden, zodat dieren geen uitwerpselen in de zandbak doen.

Giftige planten, bloemen en vruchten

Het aantal vergiftigingen door het eten van toxische planten is groot en dus heel belangrijk om in de gaten te houden. Een plant is niet alleen giftig wanneer een mens of dier na het eten van die plant vergiftigingsverschijnselen krijgt, maar ook planten die na aanraking ontstekingen of andere huidaandoeningen veroorzaken worden als giftig beschouwd. Planten met giftige, rode besjes zijn erg aantrekkelijk voor kleine kinderen. Zorg er dus voor dat je kind niet in de buurt van toxische planten kan komen. Leer ze daarnaast zo vroeg mogelijk, dat ze niet zomaar van alle planten en besjes mogen eten.

Onderstaand de 10 meest toxische planten:

1. Taxus (Venijnboom)

Kindveiligheid tuin

Gif: Blad, schors, zaad (enkele bessen zijn voor een kind levensgevaarlijk), bij inname sap van de bast en bij aanraking.
Symptomen: Maag-, darmontsteking, duizeligheid, verwijding van de pupillen, spiersamentrekkingen, paarse huidvlekken, onregelmatige polsslag.

2. Nerium oleander

Kindveiligheid tuin

Gif: Alle delen bij inname, één blad kan voor een kind dodelijk zijn.
Symptomen: Maag-, darmontsteking, braken, buikloop, hartzwakte

3. Wonderboom

Kindveiligheid tuinGif: Alle delen (vooral zaad en wortels) bij inname, 1-3 gekauwde zaden kunnen voor een kind dodelijk zijn.
Symptomen: Brandend gevoel in mond en keel, buikloop, darmkrampen, nieraandoeningen.


4. Gevlekte aronskelk

Kindveiligheid tuinGif: Alle delen bij inname (enkele bessen kunnen voor een kind al dodelijk zijn), alle delen bij aanraking.
Symptomen: Maag-, darmontsteking, buikloop, pijn in mond en keel, kramp, huidontsteking.

5. Wolfskers

Kindveiligheid tuinGif: Alle delen (vooral de bessen) bij inname (3-4 bessen kunnen voor kinderen dodelijk zijn).
Symptomen: Pupilverwijding, droge mond en keel, dorst, warme droge huid, hoge koorts, opwinding overgaand naar ongevoeligheid, vertraagde ademhaling en hartslag.


6. Gouden regen

Kindveiligheid tuinGif: Alle delen (vooral wortels, bast en zaad) bij inname (8 zaden kunnen dodelijk zijn).
Symptomen: Braken, brandend gevoel in mond en keel, buikloop, opwinding overgaand naar verlamming.

7. Peperboompje

Kindveiligheid tuinGif: Alle delen (vooral de bessen, een tiental bessen kan dodelijk zijn), sap van de bast bij aanraking.
Symptomen: Brandend gevoel in mond, keel, maag, kolieken, buikloop, blaren

8. Doornappel

Kindveiligheid tuinGif: Alle delen bij inname (zaden zijn zeer gevaarlijk: 15 zaadjes kunnen voor een kind dodelijk zijn).
Symptomen: Pupilverwijding, droge mond en keel, dorst, rode warme huid, hoge koorts, algemene opwinding overgaand naar ongevoeligheid, vertraagde ademhaling en hartslag.


9. Hulst

Kindveiligheid tuinGif: Bessen, blad bij inname (20 bessen kunnen voor een kind dodelijk zijn).
Symptomen: Braken, buikloop, slaperigheid.

10. Buxus

Kindveiligheid tuinGif: Alle delen bij inname (kan voor een kind dodelijk zijn)
Symptomen: Braken, buikloop, darmontsteking, hoge koorts, hartstoornissen, vertraagde ademhaling.

Let op! Indien een plant niet op deze pagina staat genoemd, betekent dit niet dat deze geen kwaad kan.

Tevens zijn er planten die bij contact leiden tot huidreacties. Veel voorkomende planten die een fytofotodermatitis (geeft klachten wanneer de huid in contact komt met de plantensappen én de huid tevens wordt blootgesteld aan zonlicht) kunnen veroorzaken zijn de bereklauw, selderij, Sint Janskruid en wijnruit. Deze veroorzaken een acute ontsteking van de huid als gevolg van contact en de daaropvolgende blootstelling aan zonlicht. Deze ontsteking van de huid gaat meestal gepaard met blaren en komt in de zomer regelmatig voor.

De ontstekingsreactie kan worden geremd met corticosteroïdcreme en in ernstige gevallen met een korte kuur met prednison tabletten.

Zwembaden en vijvers

Water heeft een ontzettend grote aantrekkingskracht voor kinderen. Water is leuk…maar ook als zwembaden of vijvers niet diep zijn, vormen ze verdrinkingsgevaar. Zorg er bij een zwembad en vijver voor dat deze niet toegankelijk is voor kinderen en houd te allen tijde toezicht! Uiteraard denken we bij het maken van het tuinontwerp na over een af te sluiten deel in de tuin.

Tuinafscheiding

Wanneer de tuin aan de straat grenst is het belangrijk dat je een goede afsluiting hebt. Zorg er hierbij ook voor dat de tuinafscheiding hoog genoeg is en dat de ruimte tussen de spijlen en planken niet groter bedraagt dan 10 cm. Ook moet hier de afstand tot de grond zo klein mogelijk zijn zodat ze er niet onderdoor kunnen. Een slot met een extra kinderbeveiliging is ook aan te raden, zodat deze niet onopgemerkt open gedaan kan worden van binnen maar ook van buitenaf.

Helaas kunt u niet alle gevaren uitsluiten, maar u kunt ze wel beperken met het in acht nemen van bovenstaande tips en uiteraard blijft, zoals eerder aangegeven, het belangrijkste van alles, toezicht!!
Graag denken wij met u mee om uw tuin veilig te maken voor jonge kinderen.