Last van muggen?

Heerlijk om tijdens een warme zwoele zomeravond in je tuin te vertoeven. Jammer alleen dat ongedierte zoals muggen je avond komen verstoren. Wat kun je er tegen doen?

Muggen

Nederland herbergt zo’n 20 verschillende soorten muggen. De meeste van deze muggen leven uitsluiten van nectar en stuifmeel. Echter van de soorten welke wel steken, zijn het uitsluitend de vrouwtjes die bloed zuigen. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat muggen worden aangetrokken door je lichaamsgeur. Helaas kun je deze lichaamsgeur niet maskeren. De geur wordt namelijk grotendeels geproduceerd en uitgescheiden door de bacteriën in de haarzakjes die diep in je poriën zijn gelegen. Ook trekt je lichaamswarmte muggen aan. Een mug kan je lichaamswarmte al op 20 meter afstand waarnemen.

Tips tegen muggen

DEET

DEET is een ideaal antimuggen middel. In Nederland mogen uitsluiten antimuggenmiddelen worden verkocht tot 50% DEET. In tropische landen verkopen ze middelen met 80% tot zelfs 100% DEET. Het grootste nadeel van DEET is dat het uitsluitend werkt op de plekken die je ermee insmeert of insprayt. Daarnaast dien je er goed op te letten dat je dit middel niet binnenkrijgt of in aanraking laat komen met de ogen of beschadigde huid. Het is en blijft een middel met toxische stoffen.

Water

Muggen leggen hun eitjes in zoet water en muggenlarven leven tijdelijk onder water. Plassen regenwater die blijven staan, volgelopen bloembakken, waterpartijtjes, verstopte dakgoten en regentonnen trekken muggen aan. Bij de ideale omstandigheden, vochtig en warm, kan een muggenplaag zich binnen slechts enkele dagen ontwikkelen.  Om een muggenplaag te voorkomen of bestrijden is ervoor zorgen dat water weg kan lopen. Lege bakken en potten op z’n kop zetten, dakgoten schoonhouden en regentonnen regelmatig legen. Tevens helpt een scheutje plantaardige olie in je regenton te gieten zodat muggenlarven verdrinken.

Planten in uw tuin

Ook kunt u een aantal planten in de tuin zetten waar muggen niet van houden. Ze houden niet van de sterke aromatische geuren welke deze planten afgeven. U kunt hierbij denken aan, Citronellagras
(de welbekende citronellakaarsen worden gemaakt van de olie die uit citronellagras afkomstig is), Lavendel, walnotenboom, Rozemarijn, Basilicum en Munt. De laatste drie zijn naast het verjagen van muggen ook nog eens heerlijk voor het gebruik in uw eigen keuken.  Hoe u deze kunt gebruiken leest u hier.