Hittestress, groen werkt verkoelend!

Tuinaanleg Sleeuwijk

Niet kunnen slapen door de warmte, geen eetlust hebben, maar zelfs ook hogere sterfte- en ziektecijfers, meer agressie en lagere arbeidsproductiviteit zijn de gevolgen van hittestress. Door de “klimaatveranderingen” zal het steeds vaker voorkomen. Maar we kunnen er met zijn allen iets aandoen, want groen, dat werkt verkoelend!

Oorzaken van hittestress

Er komen steeds meer wegen en gebouwen, het groen en water moet wijken en de wind kan niet meer vrij door het landschap waaien. Door de dichtere bebouwing blijft de warmte steeds langer hanger. Daarbij warmt steen snel op en houdt het warmte vast. Helaas staat slechts 17% van de voortuinen vol planten. Waardoor ook het regenwater bij extreme korte buien niet weg kan. Er blijven plassen staan, de riolering raakt overbelast en het grondwaterpeil wordt niet voldoende aangevuld.

Meer groen helpt!

Groen heeft niet alleen een positieve invloed op de gezondheid van mensen, maar daarnaast brengt 10% meer groen de temperatuur ter plaatse met 0,6 graden omlaag en werkt dus als een natuurlijke airconditioning. Groen zorgt voor een betere biodiversiteit, minder luchtvervuiling omdat het groen het fijnstof uit de lucht filtert, zorgt voor minder geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Tevens zorgt het voor een goede waterdoorlaatbaarheid.

Wat kunt u zelf doen?

Uiteraard zijn er ook dingen die u zelf kunt doen om hittestress tegen te gaan. Onderstaand sommen wij deze graag voor u op:

  • Zet uw tuin vol met groen, groen verkoelt, steen houdt warmte vast. Dus stenen uit uw tuin en groen erin. Tevens kunt u kiezen voor een groene gevel of groen dak. Het koelt de lucht en neemt regenwater op.
  • Bewegend water brengt verkoeling. U kunt er dus voor kiezen om een watertafel, stromend beekje of waterloop in uw tuin te plaatsen.
  • Doe overdag de ramen dicht om de warmte buiten te houden, zet ze vervolgens in de nacht open om koele lucht binnen te laten.
  • Drink voldoende water!
  • Zorg voor luchtige kleding.

Bent u er ook van overtuigd dat meer natuurlijk groen helpt? Uiteraard denken wij graag met u mee als u uw tuin wil vergroenen!

Tuinonderhoud Sleeuwijk
Tuinontwerp Geertruidenberg