De tuin water geven, dat is nog niet zo simpel!

Planten, bomen, bollen, heesters….ze hebben water nodig om te overleven en te groeien. Elke dag een klein beetje gieten tijdens droge en warme periodes is niet voldoende. Maar hoe moet het dan wel? Dat leggen wij graag aan je uit!

Planten in de tuin water geven

Geef je tijdens droge en warme periodes elke dag een klein beetje water, dan bereikt het water niet de dieper gelegen wortels. En de wortels nemen juist het water en de voedingsstoffen op uit de grond. Maar teveel en te vaak water is ook weer niet de bedoeling, de tuin water geven is dus nog niet zo simpel.

Hoe vaak en hoeveel water geven in de tuin?

Water geven doe je dus op de bodem en niet op het blad. Maar hoeveel hoe vaak je water moet geven, daar moet je een beetje fingerspitzengefühl voor ontwikkelen. Je kunt namelijk niet altijd aan planten zien of ze water nodig hebben. Hangen ze slap, dat kan een teken zijn van droogte, maar ook van teveel aan water. Mocht je twijfelen of je water moet geven, steek dan een klein schepje in de grond en voel hoe droog de grond is. Is de grond kurkdroog, dan is het zeker tijd om water te geven!

Geef water tot de grond goed verzadigd is. Leg een slang in de border en laat deze lopen tot de grond verzadigd is. Check met het schepje of de bovenste 10 centimeter van de grond vochtig is geworden. Dan is het voldoende. Let wel op, zandgrond heeft meer water nodig dan kleigrond. Laat de bodem één tot twee uur met rust en maak de grond vervolgens nog een laatste keer helemaal nat.

Geef niet te vaak water, dit maakt de planten lui. Ze wortelen dan minder diep en hebben daardoor de capaciteit niet om water dieper uit de grond te halen. Je kunt beter één keer per week veel water geven dan elke dag een beetje. Is het een paar weken droog, dan kun je water gaan geven, is de temperatuur 30 graden of hoger, dan is het verstandig om twee keer per week water te geven.

Let op bij een pas aangelegde tuin en nieuwe planten, deze heeft eerder en vaker water nodig!

Waarmee kun je het beste water geven?

Geef bij voorkeur water uit de regenton of open water uit de sloot of plas, dit water is al redelijk op buitentemperatuur en daarom geschikter. Is je regenton leeg, gebruik dan een tuinslang. Met de tuinslang breng je het water direct op de aarde bij de wortels.

Het meest ideaal is een druppelslang. Een druppelslang is een slang met gaatjes die je in je tuin tussen je planten laat liggen. Door de gerichte waterafgifte verbruik je veel minder water dan met een sproeier.

Een sproeier is voor gras ideaal, want bevloeien is daarbij erg tijdrovend. Voor planten raden we een sproeier niet aan, water komt op de bladeren terecht en hierdoor kunnen schimmels of verbranding ontstaan. Ook verdampt een deel van het water al voordat het de plant raakt. Geef bij voorkeur vroeg in de avond water, als de zon er af is.