De Eikenprocessierups
De eikenprocessierups komt in grote getale en is inmiddels een ware plaag geworden. In de nacht gaan ze in lange rijen eiken in, op zoek naar voedsel. Helaas beschikt de eikenprocessierups over pijlvormige brandhaartjes, welke als ze in contact komen met de huid, ogen of luchtwegen voor flinke irritatie kunnen zorgen. Maar deze rupsen hebben zeker ook nut.
Piekperiode
Juni is de piekperiode, al is de ontwikkeling van de eikenprocessierups lastig te voorspellen. Bij een hoge temperatuur gaan de rupsen de grond in of gaan zich eerder verpoppen, bij een lage temperatuur vertraagt de activiteit. Begin augustus zullen de vlinders (nou ja vlinders… het zijn eigenlijk hele lelijke motten ?) uitvliegen.
Hoe voorkom je dat je last krijgt?
Er zijn geen preventieve middeltjes tegen de brandhaartjes van de eikenprocessierups. Als het waait is het beter om plekken met veel nesten te vermijden. De brandhaartjes kunnen door de wind wel 10 meter door de lucht meegevoerd worden.
Ook door het dragen van een lange broek en een shirt met lange mouwen kun je de kans verkleinen dat de brandhaartjes van de rups op je huid vallen.
Wat te doen tegen de irritatie?
Als je huid met de brandhaartjes in contact is gekomen, dan kun je met plakband de huid strippen. Hierdoor verwijder je de brandhaartjes. Let op dat je iedere keer een schoon stuk plakband gebruikt. Ook het rollen met een kledingroller kan de haartjes verwijderen, ook hiervoor geldt dat er iedere keer een nieuw velletje gebruikt dient te worden.
Föhnen helpt niet. De uitslag ontstaat door histamine, een reactie die je eigen cellen geven op de lichaamsvreemde eiwitten van de brandhaartjes. Tegen deze reactie werkt föhnen niet.
Om de jeuk te verminderen kun je een zalfje maken met bakpoeder en wat water, met dit papje smeer je de geïrriteerde plek zachtjes in, 20 minuten laten zitten en hierna afspoelen.
Zit er een brandhaartje in je oog, spoel je oog met veel water. Indien de klachten blijven, is het natuurlijk raadzaam om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan het brandhaartje uit het oog halen.
Probeer niet te wrijven of krabben. Gelukkig gaan de klachten binnen 2 weken vanzelf over.
Het nut van een eikenprocessierups
Er wordt veel gesproken over de bestrijding van de eikenprocessierups en de gemeenten hebben er hun handel vol aan. Wij begrijpen dat het bestrijden van de rups op korte termijn nodig is. Echter heeft de eikenprocessierups ook natuurlijke vijanden. Voor koolmezen, spechten, winterkoninkjes, pimpelmezen, wantsen, sluipwespen en larven van de gaasvliegen is de eikenprocessierups een feestmaal. Uit onderzoek blijkt dat de koolmezen de rupsen zelfs eerst ontharen. Ze slaan met de rups tegen een tak, de rups schiet door de stress zijn haren weg en is daarna klaar om te worden opgegeten.
Zorg dus voor voldoende bloemrijke planten voor de insecten en nestkastjes voor de vogels. Zij zullen er dan samen voor zorgen dat je er volgend jaar minder last van zult hebben.
Zoekt u iemand die de eikenprocessierups kan bestrijden?
Zelf bestrijden wij de eikenprocessierups niet. Hiervoor kun je contact opnemen met Plaagdier advies, 0639-188441 of via e-mail info@plaagdieradvies.nl. Natuurlijk denken wij wel graag mee voor het insect- en vogelvriendelijk maken van je tuin.