Is de rups uit uw buxus? Wees dan alert voor de buxusschimmel…

Schimmel in Buxus

Heeft uw buxus de aanval van de gevreesde buxusrups overleefd, maar krijgt hij bruin blad en zwarte takken? Dan heeft de plant een schimmelziekte. Helaas verspreidt ook deze buxusziekte zich razendsnel.

Om de buxusschimmel te voorkomen en te bestrijden kunnen de planten in het groeiseizoen (van maart tot en met oktober) elke twee weken worden bespoten.

Twee buxusschimmels

Er zijn twee buxusschimmels welke de buxusziekte veroorzaken. Namelijk Cylindrocladium, welke begint met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af en ontstaan er zwarte strepen op jonge twijgen.  En Volutella, welke begint met bruinverkleuring van de bladeren die daarna verdorren en tijdelijk aan de plant blijven hangen. Onderaan de bladeren ontstaan bleekroze schimmelsporen.

Schimmel in de buxus

Extra aandacht en verzorging

Gelukkig hoeven de aangetaste buxus niet meteen uit de tuin verwijderd te worden, met extra aandacht en verzorging blijft de plant gezond en worden ze minder vatbaar voor schimmels. Zorg dat u de buxus de ruimte geeft, zodat zon de kans krijgt de plant te drogen na een regenbui. Snoei aangetaste takken weg. Let op dat u hierna de snoeischaar ontsmet om besmetting te voorkomen. Bespuit de buxus na het snoeien met een bestrijdingsmiddel, zo voorkomt u dat de schimmelsporen de verse snoeiwonden infecteren. Minimaliseer de beregening in de buurt bij de Buxus en sproei niet over de Buxus. Wij adviseren u om bij een beginnende of minimale aantasting ook de gezonde buxus in de buurt ook te behandelen met een plantversterkend middel bijvoorbeeld bladmest.

Alternatief voor de Buxus

Mocht u ervoor kiezen de buxus toch uit uw tuin te weren, lees dan dit artikel voor een goed en mooi alternatief voor de buxus welke niet gevoelig is voor de schimmels en rupsen!