Klantenreview familie uit Waalwijk

Even buitenkijken bij….
…de tuin rondom de woning van een familie uit Waalwijk

Van wat toevalligheden tot een echte ‘De Rooy’

Het was een pure toevalligheid dat Huub en Jolanda Geuskens voor het eerst ‘kennis maakten’ met De Rooy Hoveniers. Nu twee jaar later is het een zekerheid dat ze elke dag genieten van een tuin die in alle seizoenen iets moois te bieden heeft.

Enkele jaren geleden schoven Huub en Jolanda bij restaurant De Koppelpaarden aan voor een lunch. Bij aankomst viel het ze direct op dat de tuin daar was aangepakt, de stijl sprak ze zo aan dat de vraag wie dat gedaan had werd gesteld. Op een top-10 foldertje met hoveniers en tuinen werd De Rooy Hoveniers aangewezen. Een foto van Ben en Günther stond er ook in waardoor Jolanda er op de terugweg in de auto achter kwam dat deze mannen toevallig ook op hetzelfde terras zaten te lunchen…

Een mooie uitdaging

Al een jaar of 9 woonden Jolanda en Huub in een woning met een jaren ’70 tuin. De wens voor een nieuwe tuin was er al een tijdje. Huub vertelt: ‘Het was alles of niets in onze tuin, we konden het niet een beetje aanpakken. Dus zochten we na onze lunch in Dussen contact met De Rooy Hoveniers, een afspraak werd gemaakt en Günther kwam langs. Hij vroeg ons of we wensen hadden. We wilden wel wat gras, vonden een waterpartij of andere eyecatcher in de tuin leuk en waren gecharmeerd van de tuinen van Piet Oudolf. Meer hebben we eigenlijk niet ingebracht.’ Een nieuwe toevalligheid was dat Günther bijna op het punt stond een studiereis te maken naar New York, waar Piet Oudolf een park heeft aangelegd. Deze ervaring nam hij mee in zijn eerste schets, een schot in de roos, slechts enkele aanpassingen waren nodig. Jolanda: ‘Günther vond de opdracht best een uitdaging, de ligging van de tuin is niet gemakkelijk qua zon en schaduw, er staan al grote bomen om ons kavel heen en er is geen vrije uitkijk. Maar zelfs al tijdens de aanleg van de tuin regende het positieve opmerkingen van mensen die langs liepen.

Huub lacht: ‘Als we een euro hadden gekregen van eenieder die een compliment gaf of een positieve opmerking maakte, was de tuin bijna gefinancierd geweest ;-)!

Plantenkeuze

De kracht van de tuin zit ‘m in de mooie zichtlijnen, elk hoekje levert weer een verrassing op. Ook de materiaalkeuze, de eenheid daarin en het doordachte gebruik ervan is verfijnd. ‘Kijk bijvoorbeeld eens naar de schutting, dat is er niet zomaar eentje. Het hout is prachtig, het zijn drie breedtes planken die verticaal zijn geplaatst met 3 millimeter ruimte tussen elke plank. Eerst dachten we dat het teveel doorkijk zou geven, maar nadat we zagen hoe de zonnestralen erdoorheen vielen was er geen twijfel meer.’ Tot slot is in een tuin met veel bloemen en planten de plantenkeuze erg belangrijk. Huub: ‘Jolanda is thuis onze ‘plantendeskundige’ en ze had een lijst gemaakt met mooie plantensoorten. Deze is als uitgangspunt gebruikt voor de weelderige beplanting die onze all-season tuin zo bijzonder maakt. Het hele jaar door hebben we planten in bloei en in de winter mooie silhouetten. In de lente steken de kleurrijke tulpen weer de kop op.’

Naadloze aansluiting met binnen

Nadat in mei 2019 de tuin werd leeggehaald en met beleid volgens plan weer werd teruggebracht, kwam Günther af en toe nog eens kijken uit nazorg. Hij keek hoe de planten erbij stonden, of er geen gaten waren ontstaan en of kleur en verdeling nog in evenwicht was. De Rooy verzorgt tot op heden ook twee keer per jaar het grote onderhoud. ‘Vanuit ons huis kijken we overal de tuin in en wij genieten er zelfs nog van als het regent. De Rooy heeft ervoor gezorgd dat de tuin als het ware een naadloze aansluiting heeft met binnen, voegt Jolanda toe en ze lacht: ‘De tuin is heilig voor mij. Als we ooit verhuizen, dan moet de tuin echt mee.’ Huub knikt instemmend en sluit af: ‘De tuinen van Piet Oudolf zijn als inspiratie gebruikt, maar het is echt een De Rooy tuin geworden!

Meer zien van deze tuin? Klik hier