Tuinontwerp – Vlonder met karakter

In de Tuinontwerp special van Tuinseizoen, welke op dit moment in de winkel ligt, staat een mooi artikel over een tuin in Raamsdonksveer welke door De Rooy Hoveniers is ontworpen en aangelegd. Onderstaand het artikel; 

Vlonder met karakter

Op mooie dagen kunnen de eigenaren van deze tuin de hele dag genieten van de zon óf van de schaduw. Want het ontwerp is zó gemaakt dat er veel plekken zijn waar ze heerlijk kunnen zitten. Het meest opvallend is de grote, verhoogde vlonder van hergebruikte planken, die heel speels is vormgegeven.

Tuinontwerp

Voor de verharding zijn drie verschillende materialen gebruikt die mooi met elkaar combineren. Het terras bij de woning bestaat uit nieuwe gebakken getrommelde klinkers.

De vorige tuin was nogal opgedeeld, maar nu heeft dit echtpaar een tuin waar ze iedere hoek kunnen benutten”, vertelt Günther de Rooy van De Rooy Hoveniers die het beplantingsplan verzorgde voor deze 215 m2 grote achtertuin. Het ontwerp is gemaakt door zijn medewerker Theo Pullen. “Niet dat we overal terrasjes hebben gecreëerd, maar je kunt wél overal zitten. je neemt de stoeltjes mee en dan pak je de ochtendzon onder de boom, de middagzon op het hoofdterras tegen het huis en ’s avonds ga je in de hoek bij de vlonder zitten.” Het meest bijzonder aan deze tuin vindt Günther de vlonder die echt een onderdeel van de tuin vormt. “Normaliter creëer je een vlonder waar je een terrasje op maakt, maar hier bestaat de vlonder een derde van de tuin. Met wat happen eruit, dus er gebeurt van alles. De vlonder vormt hier echt de kern van de tuin.”

Kentenboompjes

Niet alleen de vorm van de vlonder springt in het oog, ook de brede, hergebruikte planken die hiervoor zijn gebruikt. Het blijken oude scheepsdelen te zijn die het hoveniersbedrijf na goed zoeken vond op een scheepssloop. Günther is er erg van gecharmeerd. “Als je niveauverschil maakt met oude materialen, zoals hier, dan geeft dat meteen karakter.” Om meer spanning in de tuin te creëren, is de vlonder namelijk 15 cm hoger gelegd. En om op het achterste deel van de vlonder een meer besloten hoek te krijgen, is er op twee plaatsen een vierkante ‘hap’ uit het houten dek gehaald waarin een meerstammige krentenboompje is geplant. Deze boompjes zijn nu – twee seizoenen na de aanleg van de tuin – nog niet op hoogte. Samen met een krentenboompje dat naast de vlonder staat, zullen ze op termijn een mooi groen, transparant dak vormen dat voor wat schaduw en een beschutte sfeer zorgt.

Grappig siergras

De beplanting is heel gevarieerd. Weelderige vaste planten die opvallen door hun verschillende bladstructuren zijn gecombineerd met siergrassen, witte narcissen en paarse sieruien. Maar er zijn ook plantvakken en -stroken beplant met slechts één soort: met alleen boerenhortensia’s, eikenbladhortensia’s, Molinia caerulea ‘Heidebraut’ (pijpenstrootje) of Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ (lampenpoetsergras). De taxushagen vormen twee seizoenen na aanleg nog geen strakke structuren, maar zullen dat na verloop van tijd wél doen, net als de buxuswolken. Deze zijn aan het einde van de taxushagen geplant om de hoeken van deze uiteindelijk strakke hagen te verzachten. Günther: “In deze tuin heb ik voor het eerst Hakonechloa macra gebruikt, een heel grappig siergras; het staat in de uitsparingen in de vlonder. Omdat het gras hier in een afgesloten vak staat, kan het niet woekeren.”

Tuinontwerp

De tuin heeft een rustige sfeer maar biedt toch ook volop kleur, zoals deze Salvia verticillata ‘Purple rain’

Als halfverharding is gekozen voor bronssplit. Dit lijkt volgens de tuinontwerper op gebroken grind, maar er zit meer bruin en antraciet in, en het past 'overal' bij.

Als halfverharding is gekozen voor bronssplit. Dit lijkt volgens de tuinontwerper op gebroken grind, maar er zit meer bruin en antraciet in, en het past ‘overal’ bij.

Tuinontwerp

De schutting – die er deels al stond – is geschilderd in antracietkleur zodat deze in harmonie is met de kleur van de woning die een iets donkerder tint heeft.

Tuinontwerp