Het vergeten tuinseizoen!
Het najaar en de winter waren in het verleden bij uitstek dé seizoenen waarin de tuin werd veranderd of gerenoveerd. Nu tuinieren we voornamelijk in het voorjaar. Maar waarom? Waarom is het beeld ontstaan dat je alleen in het voorjaar in de tuin kan werken?
Media
De media draagt bij aan dat beeld, die zijn na de zomer vooral op binnen gericht. Ook de tuincentra zijn vanaf september al bezig met de inrichting van de kerstshows. Wij denken echter dat het voornamelijk te maken heeft met het gebrek aan kennis. De herfst is namelijk een hele goede tijd om een tuin aan te leggen. De grond is nog warm en de nieuwe planten slaan beter aan, bodemleven is nog actief en de grond klinkt in door de regen waardoor de plant zich vast zet. Daarbij hoef je niet bang te zijn voor uitdrogen van planten. En bomen en struiken staan in het najaar in ‘slaap-stand’. Daardoor kunnen ze makkelijk worden gerooid en verplant. Door een plant in het najaar te planten zal hij al nieuwe wortels aanmaken in het najaar en dus in het voorjaar, het groeiseizoen bij uitstek gelijk kunnen beginnen met groeien en dus een goede balans hebben qua wortel groei en bladmassa. Planten hebben hierdoor een goede start.
Werk in de winter
Snoeien kan ook prima in de winter. Bomen gaan in winterrust. In de winter is van de bladverliezende bomen en heesters de structuur van de takken goed te zien en zo dus goed in vorm te snoeien. Bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif komt de sapstroom al vroeg op gang. Snoeien vóór de jaarwisseling is bij deze soorten daarom ook noodzakelijk.
Plannen maken voor het voorjaar
Daarnaast kun je in het najaar en in de winter de tijd nemen om na te denken over de tuin samen met de hovenier of ontwerper. Na aanleg hoeft het terras niet gelijk gebruikt te worden, verzakking achteraf wordt daarmee voorkomen. Als de aanleg in het najaar of de winter plaats vindt, zal de beplanting beter aanslaan.
Ook in het najaar genieten
Echter is het ook fijn om in het najaar van je tuin te genieten. Het najaar spreekt ook al je zintuigen aan. Die zoete geur van bladeren en mos, de smaak van gepofte tamme kastanjes, het ristselen van de wind in de grassen en het schitterende kleurenpalet van de bomen en najaarsbloeiers die juist hun bloemen showen in het herfstseizoen. Vergeet het idee dat een tuin in het najaar saai is. Integendeel, je kunt heel creatief zijn met kleur, bladtextuur en wintersilhouetten in je tuin door te spelen met grote variëteit aan najaarsbloeiers. We geven wat inspiratie in deze blog!
Door het plaatsen van een terrasverwarmer kun je zelfs in het najaar goed vertoeven op een beschut terras of balkon in het najaar. Terrasverwarming is verkrijgbaar in diverse soorten en prijzen. Zoals een outdoor lamp met een verwarmingselement erin verwerkt. Met een simpele druk op de knop zorgt deze outdoor verlichting voor een aangenaam licht en/of een heerlijke warmte dankzij de onzichtbare ver-infraroodstralen, vergelijkbaar met het tintelende gevoel van zonnestralen op uw huid.
Erg jammer dus dat het najaar en de winter een vergeten tuinseizoen is geworden! het is juist de uitgelezen periode om de basis te leggen voor een kleurrijk voorjaar.