In de Tuinontwerp special van Tuinseizoen, welke op dit moment in de winkel ligt, staat een mooi artikel over een kleine tuin welke door De Rooy Hoveniers is ontworpen en aangelegd. Onderstaand het artikel; 

Kleine tuin? Geen probleem!

Met wat tips en trucs kun je ook van een kleine tuin een heerlijke leeftuin maken. Dat bewijst de privétuin van Theo Pullen, in het dagelijks leven werkzaam als tuinontwerper bij De Rooy Hoveniers. Prominent aanwezig is de 4m hoge muur van een aangrenzend garagebedrijf, die door een slim ontwerp zoveel mogelijk in de tuin is geïntegreerd. 

Kleine tuin

Het grootste deel van de achtertuin bestaat uit fijn grind omdat dit een vriendelijkere uitstraling heeft dan klinkers of tegels. Bovendien is er al genoeg ‘steen’ door de 4m hoge muur aan de achterkant van de tuin.

“Toen we hier negen jaar geleden kwamen wonen, stond onze nieuwbouwwoning er al een half jaar maar er was nog niks, behalve een half transparante schutting op de grens met de buren”, vertelt Theo, die niet alleen het ontwerp maakte, maar ook de aanleg zelf uitvoerde. “Eerst schrokken we van die hoge muur, maar later gingen we er ook de voordelen van zien; de tuin ligt op het oosten dus we hebben voldoende zon en we hebben natuurlijk heel veel privacy. Ik wilde niet dat de muur op je afkomt en daarom heb ik vanaf de woning de tuin opgebouwd in niveaus om zo het hoogteverschil met de muur te verkleinen. Daarom is er een verhoogd terras en een verhoogde plantenbak en heb ik bomen en struiken vóór de muur gezet. Het hele ontwerp is afgestemd op deze 4m hoge muur. Nu lijkt het net een stadstuintje, een soort Hortus Conclusus. Mensen zeggen weleens: ‘wat moet je met al dat grind in de tuin?’ Met jonge kinderen is het inderdaad niet heel praktisch, maar we hebben de tuin aangelegd voordat er kinderen waren.”

Kleine tuin

Zicht op de tuin als je vanaf het pad naast de garage de tuin in loopt.

1. De blauwe druif ‘Regent’ staat tegen de warme, op het zuiden gerichte tuinmuur langs het pad naast de garage.

2. Laag muurtje om op te zitten en als afsluiting van het terras.

3. Hoge decoratieve pot met rozemarijn; als blikvanger en als eindpunt vanaf het pad naast de garage.

4. Twee lei-haagbeuken (Carpinus Betulus) – in lijn met het muurtje – zorgen voor hoogte, sfeer en privacy. Maar ook om het trekgat tussen de woningen en de muur te breken als tegenwicht voor de hoge muur.

5. Beukenhaag (Fagus Sylvatica) van 1,5m als aankleding van de muur.

6. Augurkenstruik (Decaisnea fargesii) heeft een mooie vorm en mooi blad, bloeit in de zomer met gele pluimen en geeft daarna vruchting die aan augurken doen denken.

7. Taxushaag van 1,8m hoog om de blinde muur van de garage aan het zicht te onttrekken.

8. Keermuurtje voor het verhoogde terras, met zitrand van Chinees hardsteen. Gemetseld van dezelfde steen als die van de woning.

9. Phormium (Nieuw-Zeelands vlas) in het grind. Deze wintergroene bladplant houdt van een zonnige, droge plek en moet worden beschermd tegen strenge vorst.

Kleine tuin

Zicht vanaf het verhoogde tuindeel richting de woning.

1. Kansenboom (Clerodendrum trichotomum var. fargesii); de meerdere stammetjes zijn heel decoratief terwijl de transparante kroon zorgt voor prettig gefilterd licht.

2. Taxushaag, geplant vóór de bestaande schutting.

3. Rvs-plaat, bevestigd tegen een transparant deel van de schutting.

4. Choisya ternata, een wintergroene heester met aromatische bladeren en witte bloempjes in mei-juni.

5. Bronssplit.

6. Terras met tegels van Chinees hardsteen (80×80 cm).

7. Clematis armandii; deze wintergroene clematis bloeit van februari tot april met witte, naar vanille geurende bloemen.

8. Fargesia, een mooie niet woekerende bamboe.

Kleine tuin? Enkele tips van Theo

1. Vooral in een kleine tuin zijn bladplanten onmisbaar. Planten bloeien maar kort, maar ze houden wel heel lang hun bladeren. Mooie bladplanten zijn bijvoorbeeld Euphorbia characias subsp. wulfenii, Helleborus argustifolius en Veratrum nigrum.

2. Kies een paar grote, opvallende, groenblijvende planten zoals Choisya, Osmanthus burkwoodii of bamboe; deze zorgen in een kleine tuin voor rust. Wil je bamboe in je tuin, neem dan een niet woekerende soort (zoals Fagesia) of plant de bamboe binnen een dergelijke wortelbegrenzer.

3. Subtiele hoogteverschillen (van 10-15cm) maken een tuin spannender. Zorg dat de hoogteverschillen niet te groot zijn, want dat maakt een kleine tuin juist kleiner.

4. Lage muurtjes met een zitrand zijn heel praktisch, bijvoorbeeld bij tuinfeestjes.

5. Plant een kleine boom met een transparant bladerdak, dit zorgt voor een mooi gefilterd licht. Zware schaduw maakt een tuin kleiner!