In de special Tuinontwerp, welke op dit moment in de winkel ligt, staat een artikel over een tuin in Sleeuwijk welke door De Rooy Hoveniers is ontworpen en aangelegd. Onderstaand het artikel;

Eigenwijs tuinontwerp Sleeuwijk

Twee lange elementen van cortenstaal, planten die zich mogen uitzaaien in het grind en een natuurlijk ogend waterstroompje dat van de ene naar de andere kant van de tuin loopt. Vanuit elke hoek en ook vanuit de diverse aangrenzende vertrekken van de bungalow oogt deze patiotuin verrassend. 

Omdat de patio aan twee kanten wordt omsloten door de bungalow (zithoek, keuken, slaapkamers en kantoor) speelt het zicht vanuit de woning op de tuin een heel grote rol. En dat zicht moet ook nog eens jaarrond aantrekkelijk zijn. De eigenaren hadden genoeg van hun oubollige jaren 70 tuin met grindtegels, ze wilden een tuin met een eigenwijs ontwerp en weelderige beplanting. Direct na het eerste gesprek met hen had Günther de Rooy – van De Rooy Hoveniers uit Dussen – een beeld van de nieuwe tuin voor ogen. “Ik wilde iets met water van de ene naar de andere kant. En ik wilde vooral geen perkjes maar een binnenplaats waar spontaan planten lijken te groeien. Daarom is het terras niet afgebakend maar liggen er stroken verharding los in de ruimte. Hoe méér de beplanting gaat groeien, hoe mooier het wordt.”

Wijnkoeler

Omdat de patio bijna vierkant is, creëerde Günther lengtewerking in de tuin, om deze wat langer te laten lijken. De lange cortenstalen elementen liggen daarom in de lengte van de tuin, net zoals de lichtgrijze betonstroken waarvan de beide terrassen zijn gemaakt. Voor deze betonstroken zijn Schellevis opsluitbanden (100 x 30 cm) gebruikt die op hun kant zijn gelegd. Doordat de terrassen een organische vorm hebben en omdat de betonstroken verspringen en vrijwel nergens aan de gevels of de erfafscheiding grenzen, ogen ze heel speels.

Ook speels is het waterstroompje dat dwars door de tuin loopt en waar je overheen moet stappen om van het ene naar het andere terras te komen. “Om het beekje meer accent te geven, is het ingebed in morene keien. Nu oogt dit nog wat geknutseld maar het beekje wordt ieder jaar mooier. De grasjes en Darmera moeten nog meer uitgroeien. Het hele tuintje ligt dadelijk ingeklemd tussen de beplanting.” De bron van het stroompje is een groot waterornament van zwart natuursteen waar het water aan de bovenkant achtjes overheen loopt; Günther ontwierp het ornament, dat ook is te gebruiken als wijnkoeler, speciaal voor dit project.

Aan de andere kant van de tuin wordt het water opgevangen in een smal waterkanaal, dat pal langs het cortenstalen element ligt. “Het water heeft een enorme aantrekkingskracht. De kleinzoon van de eigenaren zit altijd in het beekje. Het is ook leuk want je laat er een bootje in los en dat gaat dan vanzelf van de ene naar de andere kant. Het beekje wordt ook door de vogels gebruikt om in te badderen.”

Natuurlijke look

Vogels zijn in deze patiotuin meer dan welkom. Tegen de gevel van de buren die de tuin aan één kant begrenst, zijn allemaal verschillende nestkastjes opgehangen. Ze zijn nog net zichtbaar tussen de wilde wingerd die de muur al bijna helemaal heeft bekleed. De erfafscheiding aan de achterkant bestaat uit verticaal geplaatste oude steigerplanken. De stevige schutting is volgens Günther hufterproof en weert inbrekers; dat is bij deze tuin belangrijk aangezien de achterkant grenst aan een doorgaande weg. Boven deze karakteristieke erfafscheiding zijn twee spandraden gespannen waarlangs blauweregen groeit, bedoeld om achterliggende woningen te camoufleren.

Doordat de beplanting niet in vastomlijnde borders staat en door de verschillende grasjes die her en der in de halfverharding groeien, heeft de tuin een ongedwongen karakter. Günther: “Ik heb karakteristieke planten toegepast – zoals Helicanthus salicifolius en Euphorbia characia subsp. wulfenii – en geprobeerd de tuin niet te bedacht te laten lijken. Met spontaniteit in de beplanting zodat er een natuurlijke look ontstaat. Wat mag uitzaaien, is bijvoorbeeld de venkel. Zelf ben ik best trots op dit tuintje, want het is weer eens wat anders.”