Onderhoudsarme tuin

Onderhoudsvrije tuin

Een verzoek welke wij vaak krijgen, als mensen een tuinontwerp door ons laten maken, is een onderhoudsarme of onderhoudsvrije tuin. Je werkt veel, hebt een fijn sociaal leven, je hebt geen groene vingers en hebt andere prioriteiten om dan ook nog de tuin bij te houden.

Vervelend klusje

Een tuin is om te genieten, te ontspannen met een goed boek, lekker eten met vrienden… en hoewel er volop mensen zijn die tuinieren zien als ontspanning vindt menigeen dit nu niet echt het leukste klusje.

Geen steen!

Je leest het overal en vaak denkt men dat een tuin vol leggen met bestrating de beste optie is voor een onderhoudsvrije tuin, echter zijn wij het hier totaal niet mee eens! Ten eerste is een versteende tuin niet bevorderlijk voor de biodiversiteit, ten tweede is steen alles behalve waterdoorlatend en is zeker niet klimaatvriendelijk. Daarnaast zit er in een betegelde tuin ook werk. Er zal toch een keer geveegd moeten worden en de groene aanslag en het onkruid zal verwijderd moeten worden.

Wat is een onderhoudsvrije tuin volgens ons?

Onderhoudsvrije tuinen bestaan, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, niet. Wij praten dan ook liever over een onderhoudsarme tuin.
Een onderhoudsarme tuin bestaat volgens ons uit veel groen. Hoe meer planten er bij elkaar staan, hoe minder onkruid kans krijgt om er tussendoor te groeien. Een grote bedekkingsgraad van gewenste planten, geeft minder kans voor de ‘ongewenste’ planten. Onkruid maakt zonder lucht en licht geen kans. Natuurlijk is hierbij de indeling ook van groot belang. In het een beplantingsplan wordt er dan ook rekening gehouden met de keuze voor een onderhoudsarme tuin.
Er wordt hierbij gekeken naar de vaste planten, welke niet ieder jaar aan vervanging toe zijn. En planten die niet te hard groeien, zodat ze niet vaak een snoeibeurt nodig hebben. Ook bij bomen kun je een keuze maken voor een soort welke beperkt onderhoud nodig heeft. Terwijl bomen wel kunnen zorgen voor een natuurlijke schaduw! Tevens heeft een boom een hoge esthetische waarde.

Ook grind is onderhoudsarm. Grind is goed waterdoorlatend en indien de onderlaag voorzien is gravelplaten met een vlieslaag heeft onkruid bijna geen kans om vanuit de bodem naar boven te komen en kan zich van bovenaf moeilijk wortelen.


Goedkoper

Naast dat groen veel voordelen heeft voor wat betreft de waterdoorlaatbaarheid, biodiversiteit, klimaatvriendelijk is en water vast houdt voor in drogere periodes, is het ook nog eens goedkoper dan straatwerk. Planten groeien en breiden zich uit, klinkers zullen dat (gelukkig ?) nooit doen.


Tuinonderhoud

Onderhoud aan de tuin zal er dus altijd blijven, of je hem nu volledig betegeld/bestraat of je zet hem vol met groen. Uiteraard kunnen wij voor die aantal keer per jaar dat je echt niet onder dit tuinonderhoud uit komt dit bij je uit handen nemen en ervoor zorgen dat je tuin blijft zoals hij ooit bedoeld is; om in en van te genieten!