Minder grijs, meer groen

Helaas zien we dat veel tuinen sober zijn ingedeeld, met veel tegels en weinig beplanting. Zonde vinden wij! Een groene tuin is mooi, goed voor de biodiversiteit, makkelijk in onderhoud en goed voor jou en je omgeving! Zo is een groene tuin tijdens warme zomers koeler dan een versteende tuin, kan het regenwater in een groene tuin makkelijker zijn weg de grond in vinden en draagt een groene tuin bij aan het gevoel van ontspanning.

Is jouw tuin klimaatbestendig?

Dat het klimaat in een rap tempo verandert is geen nieuws meer. We zijn op allerlei manieren bezig om de klimaatverandering af te remmen, maar de gevolgen zijn nu al merkbaar. Extreem droge zomers, maar ook hoosbuien. Maak daarom je tuin klimaatbestendig en draag zelf je steentje bij (zonder teveel stenen dan ?).

Stenen en tegels kunnen heel warm worden. Het materiaal en kleur trekken de warmte aan, houden het vast en weerkaatsen het zonlicht. Bovendien kan regenwater niet weg na een flinke hoosbui. Beperk daarom de verharde oppervlakte en geef meer ruimte aan groen. Daarnaast werkt groen verkoelend, een groene tuin is een koele tuin.

Stimuleer de biodiversiteit

Planten, bomen en heesters trekken vogels en insecten aan. Bijen zijn inmiddels een bedreigde diersoort, om de bijen te behouden is er een grote biodiversiteit nodig. Bloemen en planten in plaats van stoeptegels.

Je kunt de biodiversiteit stimuleren door te zorgen voor een gevarieerd beplantingsplan, waarbij niet alleen rekening gehouden wordt met de verschillende soorten beplanting, maar ook met de diverse bloeiperioden van de beplanting.

Onderhoudsarm

Te vaak wordt nog onterecht gedacht dat een groene tuin meer onderhoud vraagt dan een tuin vol tegels.

Een groene tuin hoeft niet moeilijk te zijn. Met het juiste ontwerp vraagt een groene tuin beperkt onderhoud. Tegels moeten immers ook een keer geveegd worden en het onkruid en de groene aanslag zal verwijderd moeten worden.

Hoe meer planten er bij elkaar staan, hoe minder kans het onkruid krijgt om er tussendoor te groen. Een grote dekkingsgraad van gewenste planten, geeft minder kans voor de ongewenste gasten. Onkruid maakt zonder lucht en licht geen tot weinig kans.

Kindvriendelijk

Een groene tuin is ook nog eens kindvriendelijk, lekker spelen in het groen. Denk aan de zachte ondergrond van een grasveld en kruipen, sluipen, springen, hangen, rollen en verstoppen in eigen tuin.

Naast dat groen veel voordelen heeft voor wat betreft de waterdoorlaatbaarheid, biodiversiteit, klimaatvriendelijk, kindvriendelijk en onderhoudsarm is en water vast houdt voor in drogere periodes, is het ook nog eens goedkoper dan straatwerk. Planten groeien en breiden zich uit, klinkers zullen dat (gelukkig ?) nooit doen.