Inbraakgevoeligheid van uw tuin

Helaas is inbreken tegenwoordig soms een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten heeft de inbreker zijn buit bijeen geraapt en uw ooit veilige huis veranderd in een ravage. Probeer financiële en vooral emotionele schade te voorkomen door uw huis zoveel mogelijk te beveiligen en inbrekers geen kans te geven.

Negentig procent van de huishoudens doet aan inbraakpreventie, echter blijken de maatregelen in de meeste gevallen onvoldoende te zijn.

Inbraakpreventie om en rond het huis

Begin met de preventie bij uw tuin. Inbrekers gaan graag te werk aan de achterzijde van een woning, daar ze in de achtertuin minder zichtbaar zijn dan vanaf de openbare weg. Hagen zijn een goede barrière. Ze vormen een dikke haag waar een inbreker moeilijk door kan komen. Doornige struiken zijn uiteraard het meest effectief.

Gebruik bij een schutting verticale planken, horizontale planken werken net als een ladder. Zorg daarnaast voor goed hang- en sluitwerk op de poort.

Een must is, om de buitenzijde van uw woning te verlichten. Inbrekers werken immers bijna altijd in het donker en zal dus plaatsen die voorzien zijn van tuinverlichting vermijden. Zorg daarom voor goede verlichting aan de buitenzijde van uw woning. Bedient u de verlichting handmatig en bent u langer van huis, dan kunt u gebruik maken van een tijdschakelaar of schemerschakelaar.

Zet ook geen trappen/ladders of containers tegen de woning. Dit geeft inbrekers een mogelijkheid om naar het bovenraam te klimmen en naar binnen te glippen. Inbrekers maken ook graag gebruik van gereedschappen die u in de tuin heeft laten slingeren of ze stelen het materiaal uit uw stalling of schuurtje. Maak ze eventueel vast met een ketting en deugdelijk slot.

Naast de esthetische waarde, maakt grind het onmogelijk voor een inbreker om een woning geruisloos te betreden.

Denk ook aan uw huissleutels, inbrekers weten meer plekjes dan u. Leg uw sleutels dan ook niet onder de deurmat, bloempot, op de richel van een raam of welke plek u maar kunt verzinnen in de tuin.

Een onzichtbare oplossing, zonder dat uw tuin ontsierd wordt, is het terreindetectiesysteem. Het Ground Perimeter System is een ondergronds aangelegd druksysteem dat trillingen in de grond detecteert en omzet in een alarmmelding. Het systeem is niet te traceren door indringers en is ongevoelig voor statische belasting, begroeiing en onafhankelijk van bestrating. Daarnaast is het terreindetectiesysteem immuun voor weersinvloeden en andere atmosferische storingen.

Topdagen voor inbrekers

Uit onderzoek is gebleken dat de topdagen voor inbrekers in Nederland vallen op dinsdag en vrijdag tussen 6.00 uur en 18.00 uur. De zaterdag volgt daar direct op. In het zuiden van het land zijn tijdens carnaval veel inbrekers actief. In de winter wordt er vaker ingebroken dan in de andere seizoenen met als topdagen eerste en tweede kerstdag. Dan zijn immers veel mensen niet thuis. In de zomer stijgt het aantal inbraken als het mooi weer wordt. Doordat mensen dan de deuren en ramen open laten staan slaan de inbrekers weer toe.

Jammer genoeg kan niet alles worden voorkomen, maar probeer het de inbrekers niet te gemakkelijk te maken. Uiteraard denken wij graag met u mee.