In de special Tuinontwerp, welke op dit moment in de winkel ligt, staat een artikel over een tuin, welke vraagt om minimaal onderhoud, in Made – Gemeente Drimmelen – welke door De Rooy Hoveniers is ontworpen en aangelegd. Onderstaand het artikel;
Out of the box
Sober en ingetogen, maar allerminst saai. Deze eigentijdse achtertuin oogt als een knusse binnentuin waarbij de opvallende wand met stroken cortenstaal een echte blikvanger is.
De eigenaren wilden minimaal onderhoud aan hun nieuwe tuin en overal kunnen zitten. In plaats van allemaal verschillende terrassen ontwierp Günther de Rooy – van De Rooy Hoveniers – één geheel met meerdere zitplekken. “Ik heb geprobeerd er een binnentuintje van te maken met diverse eyecatchers en groenelementen. Die ogen op de foto’s – in het eerste groeiseizoen – nog erg pril maar het groen krijgt in deze tuin steeds meer de overhand.”
Voorheen vormden de schuur van de buren en de verschillende tuinmuren samen een ratjetoe. Günther maakte echter van de nood een deugd, waardoor de erfafscheiding nu juist zeer decoratief is. “Het eerste deel is bekleed met stroken cortenstaal en hout om de overgang van een gestuukt en gemetseld deel te verdoezelen en een mooi lijnenspel te krijgen. De muur aan de achterzijde bestond uit schoon metselwerk – wel gevoegd en niet gevoegd – en die hebben we in een grijstint gekeimd (besteken met kalkver, red.).”
Warme douche
Het cortenstaal van de wand komt terug in een strakke, verhoogde waterloop die iets vóór deze wand staat. Pluimhortensia’s die in de smalle strook achter de waterloop zijn geplant, groeien inmiddels al mooi over de waterloop heen. Hun roomwitte pluimen steken ’s zomers prachtig af tegen het roestbruine cortenstaal. Ook de achterwand van de buitendouche bestaat uit cortenstaal; dit maakt volgens de ontwerper de buitendouche tot een echt onderdeel van de tuin. “Bijzonder is dat de man het hele jaar buiten wil kunnen douchen. Voorheen was er een heel provisorische douchestang en was er alleen koud water. Nu kan hij ook een warme douche nemen. Onder de vlonder is een goede afvoerbak gemaakt en er is voor gezorgd dat de leidingen niet kunnen bevriezen.” Dat er geen inkijk is, is tijdens het douchen uiteraard wel prettig.
Knotplatanen
De vloer van deze tuin bestaat deels uit geciseleerde graniettegels (dat wil zeggen dat er kleine ribbels in zijn gefrijnd), achterin ligt een verhoogd vlonderterras gemaakt van oude vloerdelen. Günther: “Natuursteen maakt een tuin vaak kil, maar het mag in deze tuin ook een bepaalde strakheid hebben. De oude vloerdelen verzachten dit weer.”
Ook de beplanting zorgt voor sfeer en maakt de tuin wat vriendelijker. Gekozen is voor karakteristieke en betrouwbare planten, zoals de eerder genoemde pluimhortensia’s, een krentenboompje, een taxusbol en de wintergroene heester Choisya ternata. “Deze Choisya’s creëren op den duur een groene achterwand, een wolk van groen. Je kunt ze goed snoeien en ze bloeien ook leuk.”
De drie platanen stonden er al voordat de tuin werd gerenoveerd en de eigenaren wilden deze graag behouden. Het waren oorspronkelijk dakplatanen die perfect pasten bij de voorheen klassieke tuin. “Ik heb er knotplatanen van gemaakt want ik houd meer van een lossere vorm”, aldus Günther. “Dit om het geheel wat ruiger te maken, want alles is hier al zo netjes.“